Daca vrei ca locuinta ta sa arate exact asa cum ti-ai visat, plina de accesorii unicat, care sa te reprezinte pana la cel mai marunt detaliu, ti-am pregatit cateva idei de perne decorative si de modalitati prin care sa le poti confectiona acasa, in cel mai simplu si creativ mod cu putinta.
Vrei sa schimbi designul locuintei tale, ai idei dar nu dispui de suficient timp si bani pentru achizitia unor produse pe gustul tau? Avem vesti bune: le poti crea singur. In mod sigur gasesti prin casa materiale vechi sau haine pe care nu le mai folosesti si pernute pe care sa le poti transforma in mod fabulos.
Perne reconditionate
Cea mai simpla forma de obtinere a unor perne decorative de efect, fara a fi nevoie de operatiuni sofisticate si investitii majore, este personalizarea celor vechi. Daca te-ai plictisit de aspectul tern si monoton al camerei, poti insufleti decorul punandu-ti amprenta pe accesoriile de pe canapea sau de pe pat ori fotoliu.
Fara a fi nevoit sa apelezi la abilitati tehnice deosebite, ai nevoie in primul rand de imaginatie bogata si idei creative. Vei avea nevoie de materiale diverse (fetru, matase, catifea) din care sa decupezi formele dorite (forme geometrice, pasari, flori, frunze, stele, litere ori cifre) sau de figuri gata decupate, pe care sa le lipesti cu adeziv special pentru textile sau sa le cosi in modelul dorit.
O alta varianta la care poti apela este aplicarea de margele sau nasturi, iar pentru un aspect stralucitor poti coase pe perna strasuri ori paiete. De asemenea, daca ti-au ramas din vacanta la mare cateva scoici ori melcisiori, ii poti gauri cu un ac si apoi anexa pe tesatura.
Perne vopsite
Daca pernele pe care le ai sunt foarte comode si nu te induri sa le arunci, atunci le poti improspata aspectul sau le poti transforma radical schimbandu-le fetele vechi sau creandu-le altele folosind vopsea pentru textile.
Un aspect clasic, discret poti obtine prin tehnica deep dye, care presupune scufundarea directa a materialului in vopsea. Astfel, vei avea drept rezultat linii drepte sau umbre.
Daca insa doresti o combinatie indrazneata, care sa atraga privirile ca un magnet, iti sugeram metoda tie dye. Inainte de a o introduce in vopsea, suprafata textila va fi impachetata diferit, in functie de efectul asteptat. Pentru linii paralele orizontale, diagonale sau verticale trebuie sa aplici culoarea sau culorile pe muchiile cutelor obtinute prin plierea de tip acordeon.
Decorul spiralat il vei obtine daca aplici vopseaua pe cutele rasucite ca o cochilie de melc in jurul unui punct. Cercuri si puncte apar daca vei lega materialul in jurul unui punct cu benzi elastice.
Poti folosi o paleta intreaga de culori, simple sau combinate. Depinde doar de preferinte si de simtul tau estetic.
Perne fara coasere
Daca iti doresti sa creezi tu insuti perna, atunci vei avea nevoie de ceva mai multe “ingrediente” si de mai mult timp. Ca sa eviti instrumentele cu varf ascutit, pe care le poti rataci in procesul creativ, iti sugeram un model simplu, pentru care nu este nevoie sa cosi.
Iti trebuie, pe langa materialul ales cu grija, in functie de decorul camerei si de proprietatile textilei (este sugerata o materie prima mai grea, moale si care nu se sifoneaza, cum ar fi flanelul sau lana) si de umplutura (cea mai potrivita ar fi lana sau poliesterul), o rigla si o foarfeca bine ascutita.
Trebuie sa tai doua bucati de tesatura identice ca dimensiuni . Poti decupa dupa un tipar din aceeasi suprafata de material sau poti opta pentru doua variante de culoare sau modele diferite, dar este necesar ca tipul materialului sa fie acelasi. Tine cont de faptul ca la dimensiunile pe care vrei sa le aiba perna confectionata de tine trebuie sa mai adaugi inca 20 de centimetri pe lungime si 20 pe latime, pentru franjuri de 10 cm.
Dispune cele doua bucati de tesatura suprapuse perfect, cu modelul orientat spre exterior in ambele cazuri. Apoi decupeaza din fiecare colt cate un patrat cu latura de 10 cm (poate varia dimensiunea, in functie de cat de lungi vrei sa fie franjurii). Important este ca toate cele 4 seturi de patrate sa fie egale si sa te asiguri ca ai sectionat ambele textile.
Decupeaza ciucuri pe toate cele 4 laturi, avand grija sa treci prin ambele bucati de material, cu lungimea de 10 cm (sau de cat ai decis initial) si latimea intre 0,5-2,5 cm, dupa preferinta. Leaga franjurii care corespund intre cele doua tesaturi, cu nod simplu, strans sau dublu, pe trei laturi si jumatate. Prin jumatatea ramasa poti introduce umplutura, pe care sa o indesi bine, apoi termina de legat si restul de franjuri.
Intareste nodurile din colturi, pentru un plus de siguranta, si bucura-te de perna pe care ai confectionat-o.
Perne cusute la masina
Daca dispui de infrastructura necesara (nu e nevoie totusi de cine stie ce aparatura sofisticata), poti crea decoratiuni unicat, pentru spatiul tau sau pentru a cadorisi cu succes pe cei dragi.
Indiferent de forma, materialul sau umplutura pe care le alegi, trebuie sa tii cont de cateva reguli importante pentru ca rezultatul sa fie cel pe care il astepti. In primul rand, este indicat, mai ales daca esti la inceputul “carierei” tale in bricolaj sau croitorie, sa-ti creezi un tipar. Astfel, te asiguri ca nu vei gresi in decuparea bucatilor de material identice.
Cele doua tesaturi trebuie sa fie compatibile ca textura, astfel incat sa poata fi cusute cu acelasi tip de ata si ac de aceeasi grosime. Asigura-te ca ai in plus fata de dimensiunea scontata un centimetru de material pe fiecare latura, pentru ca perna sa reziste mult timp fara a fi nevoie sa-i peticesti in mod inestetic cusaturile sau sa-i atarne umplutura.
Cusaturile se realizeaza pe dosul marterialului, cu ata de culoare asemenatoare, astfel incat sa nu se observe. Uneste fetele pe 3 laturi mai intai, apoi umple pernele decorative (aici lista comparativa pregatita de noi). Pentru cea de-a patra margine, poti alege din mai multe optiuni, in functie de interesele tale.
Daca presupui ca vei avea nevoie sa detasezi materialul, pentru a-l spala, de exemplu, atunci poti incheia perna fara a coase si cea de-a patra latura, cea mai potrivita alternativa fiind aceea a unui fermoar.
Lasa un comentariu
0 Comentariu