Principala problema a parintilor care iau in calcul varianta de a amenaja in camera copiilor un pat supraetajat este legat de siguranta si de cat de bine se doarme intr-un asemenea spatiu. In continuare, cateva detalii care fac diferenta dintre un pat confortabil si unul asa si-asa.
Patul supraetajat poate fi o investitie extrem de practica, mai ales atunci cand incerci sa economisesti spatiu, cu conditia sa respecti cateva reguli elementare de siguranta, cu care te poti familiariza in acest articol.
Sunteti la varsta potrivita?
In general, cand vine vorba despre o asemenea investitie, majoritatea parintilor se gandesc la varsta copilului care urmeaza sa doarma “la etaj”, in ideea in care acesta este, pana la urma, cel mai expus accidentelor.
Ei bine, majoritatea producatorilor recomanda acest gen de mobilier in familiile in care copilul a depasit varsta de 6 ani, pornindu-se de la premiza ca la aceasta varsta nu se mai pune problema umblatului noaptea prin casa, a trezirilor doar pe jumatate si asa mai departe. Realitatea este ca fiecare parinte isi cunoaste copilul si stie ce obiceiuri de somn are acesta, si acest “detaliu” trebuie de asemenea luat in calcul inainte de a decide.
Un alt aspect asupra caruia iti recomandam sa fii atent este legat de varsta copiilor. Poate ca cel mare, care va dormi sus, a implinit deja 6 ani, dar cel mic nu este destul de mare incat sa inteleaga ca exista riscul de a cadea si de a se rani grav daca topaie alandala in patul – iti garantam, irezistibil – al fratelui sau?
Nu exista compromisuri acceptabile cand e vorba despre siguranta
Siguranta copilului primeaza, in tot si in toate. Este motivul pentru care iti recomandam sa optezi pentru un pat suprapus confectionat din materiale solide, care sa iti inspire rezistenta si durabilitate.
Sunt disponibile, in unele magazine de bricolaj, piese extrem de accesibile din punct de vedere financiar, dar care par sa se clatine din fiecare incheietura atunci cand pui mana pe ele; ocoleste-le, caci iti vor da emotii atunci cand copiii se vor zbengui in voia cea buna in ele!
Protectie impotriva cazaturilor
Daca vrei sa beneficiezi de o protectie adecvata impotriva riscului de cadere, alege intotdeauna un pat cu o balustrada laterala cat mai lunga si cat mai inalta. Nu e complicat sa o incaleci atunci cand vrei sa cobori, copilul se va descurca de minune, insa e foarte eficienta in timpul somnului si il ajuta si pe copil sa se simta mai increzator in sine.
Pentru copiii de varsta mai mica exista un fel de paravane asemanatoare coviltirelor de caruta de odinioara, care acopera integral patul pe o suprafata mai mare. Avantajul unui asemenea model este ca face si mai dificila caderea accidentala; in plus, in interior poti crea o adevarata feerie cu ajutorul unei simple lampi cu proiectie.
Alege salteaua potrivita
Daca pana acum principala ta preocupare in ceea ce priveste alegerea saltelei era legata de materiale si structura, acum mai exista un aspect foarte important pe care trebuie sa il iei in calcul: inaltimea. O saltea foarte inalta, combinata cu un pat suprapus cu o balustrada relativ joasa va rezulta intr-un spatiu de dormitor nesigur.
Unii producatori mentioneaza din start care este grosimea maxima recomandata a saltelelor compatibile cu paturile pe care le comercializeaza, dar aceasta nu este o regula. Ideal ar fi sa existe o diferenta de inaltime de minim 20 cm intre suprafata de somn si marginea superioara a balustradei.
Pregateste-te sa ajustezi temperatura din camera
Punem pariu ca temperatura de confort termic este setata pe o valoare care te face sa te simti bine atunci cand umbli prin casa sau cand te urci in patul tau “normal. Pariem, de asemenea, ca termostatul nu este amplasat sub tavan, ci la inaltimea de 1.50m, aproximativ.
Pentru ca aerul cald se ridica si se acumuleaza undeva sub tavan, este evident ca in patul de sus va fi mai cald decat in zona in care va desfasurati, de obicei, activitatea. Prin urmare, ai grija sa ii alegi copilului o pijama mai subtire, o pilota mai subtire sau chiar sa il lasi dezvelit, sau sa reglezi termostatul astfel incat temperatura sa fie una confortabila pe timpul noptii, cand in general se doarme mai bine intr-o camera mai racoroasa.
Ai asteptari realiste
Un pat suprapus te ajuta sa faci economie de spatiu, fie ca ai doi copii, fie ca ai unul singur si optezi pentru un pat pozitionat la etaj pentru a profita de spatiul de sub el. Alegerea vine, insa, la pachet si cu oarecare dificultati si dezavantaje.
De pilda, iti va fi mult mai greu sa invelesti copilul noaptea, sa il verifici daca nu are febra si chiar sa ajungi la el ca sa il trezesti dimineata. Daca juniorul de sus raceste si vrei sa il iei la tine in pat ca sa il supraveghezi o noapte, e mai greu sa il convingi pe tati sa ii ia locul in patul suprapus.
Mai ales in cazul unui pat supraetajat din metal vei avea surpriza sa constati ca scara de acces are adeseori treptele inguste si incomode, mai ales pentru tine, mai mare si mai greu, dar poate si pentru copil.
Schimbarea asternutului intr-un pat suprapus este similara unui mic exercitiu fizic compus care iti pune la incercare, pe rand, toti muschiuletii din corp. Pana cand juniorul va ajunge la varsta la care sa te ajute eficient sau sa faca el insusi asta, acest antrenament va cadea in sarcina ta.
Avand in vedere ca oricat de sportivi ati fi, in familie, urcatul si coboratul din patul suprapus necesita un oarecare efort, mai mare decat cel dintr-un pat normal, e de asteptat ca de cate ori copilul de sus uita cate ceva, sa apeleze la ajutorul vostru, ca sa nu mai coboare inca o data.
In sfarsit, pentru ca noptierele plutitoare nu s-au numarat pe lista de inventii nici anul acesta, trebuie sa ai in vedere o posibila solutie pentru ca si somnorosul de sus sa aiba un spatiu unde sa isi aseze o veioza, sa isi lase o carte sau un pahar cu apa peste noapte.
Lasa un comentariu
0 Comentariu