Mobilierul scandinav a cucerit cumparatorii datorita liniilor sale simple si nuantei lemnului, care se potriveste intr-o multime de decoruri, fara sa fie nevoie de mari eforturi. Te-ai gandit insa ca te poti transforma, temporar, intr-un tamplar amator si sa iti faci propriile piese de mobilier – de pilda niste noptiere?
Poate consideri ca descrierea de tamplar amator este departe de a ti se potrivi, dar chiar nu e cazul sa intri in panica: cu unelte minime si un pic de rabdare o poti scoate la capat; si cat de mandru vei fi de proiectul pe care l-ai pus cap la cap!
Fa un plan
Si atunci cand te sfatuim sa iti faci un plan, ne gandim la o schita a noptierei pe care vrei sa o obtii, pe care sa notezi, dupa aceea, masuratorile exacte ale fiecarui element component. Atunci cand planul tau este terminat, tu trebuie sa stii exact ce fragmente de material iti sunt necesare, la ce dimensiuni, cum si cu ce urmeaza sa le imbini.
Planul initial este foarte important, din mai multe motive. In primul rand, te scuteste sa faci si mai multe drumuri la magazinul de bricolaj, ceea ce iti economiseste timp si nervi. In al doilea rand, te ajuta sa faci economie de bani, caci elimini din start situatiile neplacute in care descoperi ca fragmentele pretaiate nu au dimensiunile potrivite.
In sfarsit, un plan detaliat este util pentru ca iti permite sa te confrunti cu unele provocari constructive inca dinainte de a fi pus direct fata in fata cu ele.
Fa o lista de cumparaturi pe baza planului
Cu planul in fata, fa o lista precisa de materiale: cate bucati de lemn iti trebuie si cu ce dimensiuni, cate elemente de prindere si felul lor, cate glisiere pentru sertare, cate manere pentru usile de dulap, cate seturi de balamale si asa mai departe. Fiecare piesa necesara pe planul de constructie trebuie sa se regaseasca clar in lista de cumparaturi.
Dar asta nu e tot. Este esential sa iei in calcul si finisajele: ce nuante preferi sa aiba lucrarea finala? Ce stil adopti? Preferi lemnul natural, grunduit si/sau lacuit, sau alegi varianta mai ieftina a PAL-ului sau MDF-ului? Daca ultima varianta e planul tau, ai luat in calcul muchiile necesare pentru mascarea sectiunilor, capacele pentru suruburi si ai ales nuanta care se potriveste cel mai bine cu restul mobilierului?
Fa o vizita in magazinul tau de bricolaj preferat
Inarmeaza-te cu lista de cumparaturi, cu rabdare si cu un carucior incapator si apuca-te de treaba. Profita de facilitatea pe care ti-o ofera majoritatea acestor magazine si debiteaza materia prima astfel incat sa mergi acasa cu piesele gata taiate si asteptand doar sa fie asamblate, asemeni unui puzzle.
Atunci cand discutam despre elementele de prindere – suruburi, piulite, cuisoare – nu te zgarci; fiind atat de mici, unele dintre ele se ratacesc in timopul montajului si e greu sa ne imaginam ceva mai frustrant decat sa nu iti poti continua treaba din cauza ca iti lipsesc ultimele 3 suruburi.
Consulta personalul disponibil in magazin, pe sectorul pe care te afli; majoritatea acestor persoane chiar stiu sa te ajute si iti pot da sfaturi practice pe care, ca incepator, le vei aprecia.
Pregateste-te de treaba
Alege un moment in care ai timp sa te ocupi de asta si un spatiu de lucru in care sa ai loc sa te misti in voie. Tine cont de faptul ca se va face mizerie si ca ai nevoie de o zona bine aerisita in care sa lucrezi, mai ales in etapa in care trebuie sa folosesti vopsele, grunduri sau lacuri pentru mobilier.
Organizeaza-ti uneltele astfel incat sa le ai la indemana in fiecare moment al lucrului. Vei avea sigur nevoie de un ciocan, o surubelnita si o cheie fixa, o masina de gaurit si poate si una pentru infiletat. Daca lucrezi cu lemn, trebuie neaparat sa pregatesti un set de pile si smirghel pentru a finisa muchiile si suprafetele si pentru a le da textura lucioasa dorita.
Urmeaza planul de lucru
Ceea ce ai de facut din acest punct incolo seamana putin cu asamblarea unui puzzle sau cu montarea unui set de mobila cumparat din magazin.
Bine, afirmatia de mai sus a fost putin hazardata si menita sa te incurajeze. Cea mai delicata manevra pe care o mai ai de facut este sa masori corect si sa folosesti masina de gaurit cu indemanare si grija, astfel incat rezultatul obtinut sa fie cel pe care ti-l doresti si sa nu te trezesti cu gauri strambe si usi deplasate.
Persevereaza cu rabdare
E usor sa iti pierzi rabdarea atunci cand nu reusesti sa gasesti o metoda practica si rapida pentru a masura cu precizie zonele de prindere, sau cand o glisera pare sa se razvrateasca impotriva ta. Totusi, un asemenea proiect necesita perseverenta si insistenta; este motivul pentru care ti-am spus de la bun inceput sa te apuci de lucru intr-un moment in care ai tot timpul din lume sa te ocupi de acest proiect.
Respecta etapele firesti si logice
Pornind de la premisa evidenta ca primul tau proiect nu este unul foarte complicat, ceea ce ai de facut este sa incepi prin asamblarea bazei noptierei si a celor doua laterale. Odata ce ele sunt fixate pe pozitie, urmeaza sa adaugi partea superioara. In cazul in care ai programat o piesa inchisa in partea din spate, acesta este momentul sa adaugi fundul noptierei.
Daca proiectul tau include un raftulet, asigura-te ca elementele de fixare sunt, de asemenea, pregatite. Daca discutam despre un sertar, fixarea glisierelor se poate dovedi o sarcina delicata, caci e nevoie de maxima precizie pentru a le fixa exact la inaltimea corecta.
Daca sunt necesare finisaje pentru noptiera din lemn, acorda-le toata rabdarea si atentia ta; de ele depinde aspectul final pe care il va avea piesa ta si, desigur, sentimentul tau de reusita in ceea ce o priveste. Respecta strict indicatiile legate de aplicarea vopselurilor sau a grundurilor si mai ales a timpilor de uscare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu