Dormitorul este o zona a casei in care musafirii nu patrund aproape niciodata, dar care este esential sa iti placa tie. Descopera cateva idei importante de amenajare astfel incat rezultatul sa fie unul modern, elegant si rafinat
Amenajarea dormitorului poate fi transformata intr-un veritabil proiect – opera de arta. In cazul in care doresti o incapere nu doar confortabila, ci si rafinata, iata cateva idei pe care le poti pune in practica, pentru rezultate deosebite.
Un pat deosebit
Din motive evidente, patul este piesa centrala a oricarui dormitor; un model spectaculos imprima, din start, un anumit vibe spatiului pe care urmeaza sa il amenajezi.
La mare moda in prezent sunt tabliile de pat generoase, inalte, cat mai detaliat realizate. O tablie de acest tip face ca dormitorul tau sa para sofisticat si luxos.
Preferatele cumparatorilor si ale designerilor sunt tabliile tapitate, care dau o senzatie placuta de caldura. Sunt la mare moda albul si negrul, iar tapiteria este disponibila atat in velur, cat si in piele ecologica, si aici ramane la latitudinea ta sa alegi care e varianta care ti se potriveste cel mai bine. Daca preferi un aspect ceva mai prietenos, poti alege o alta culoare, armonizata sau contrastanta cu nuanta peretelui pe care se sprijina.
O incapere luminoasa
Ne place sa configuram dormitoarele astfel incat sa putem tine la distanta lumina de afara inainte de culcare, dar dimineata la trezire, o incapere cat mai deschisa face minuni. Iti recomandam ca dormitorul tau sa aiba cel putin un geam dublu, care sa fie orientat catre est sau catre sud, si sa optezi pentru nuante cat mai deschise pentru pereti, perdele, lenjeria de pat si obiectele decorative. Cuverturile albe cu imprimeuri colorate, un accent de culoare sub forma unui tablou, perne decorative vesele sunt doar cateva idei care te pot ajuta sa “deschizi” si mai mult incaperea.
O podea de o nuanta cat mai deschisa este o alta alegere foarte importanta pentru aspectul general al camerei; pe de alta parte, unii cumparatori pot prefera, pe buna dreptate, o dusumea inchisa la culoare, intr-o incapere extrem de luminoasa.
Coltul pentru relaxare
In orice dormitor cat de cat incapator se prefera instalarea unui fotoliu pentru relaxare. De obicei, el este amplasat in apropierea ferestrei si este “echipat” si cu o sursa de lumina. Este coltul in care te poti retrage, uneori, din forfota livingului, pentru a citi cateva pagini, pentru a coase sau impleti sau a desfasura alt lucru de mana care te tenteaza in mod special.
Poti opta pentru un fotoliu clasic, moale si comod, pentru un model de tip glider sau pentru un scaun balansoar; poti alege o varianta mai moderna sau una vintage sau cu tenta rustica, in functie de tematica generala a dormitorului pe care il pui la punct. Optiunile sunt nelimitate, esentiala este armonizarea cat mai interesanta a spatiului.
Lenjerie de pat adecvata
Oferta de lenjerii de pat este extrem de generoasa si, uneori, foarte tentanta, de aceea banuim ca deja te-ai lamurit pe cont propriu ca unele modele arata minunat in fotografii, dar sunt dezamagitoare, din punct de vedere al materialelor, cand pui mana pe ele.
Lenjeria de pat trebuie sa fie una de calitate superioara, acest lucru nu merita dezbatut. Poate ca nu toata lumea isi permite varianta bumbacului egiptean, mai ales in cazul in care iti place sa alternezi un numar mare de seturi si sa ai la dispozitie seturi speciale pentru diverse momente si ocazii din an, insa bumbacul satinat este accesibil, iar bumbacul simplu este si mai ieftin.
Important este sa alegi o tesatura cu o densitate adecvata, pentru un plus de durabilitate. Pentru confort, ai nevoie de o lenjerie de pat moale, cu o textura cat mai fina, care sa te faca sa te simti bine chiar si fara pijamale.
In materie de imprimeuri, ele sunt la libera ta alegere. Daca folosesti zi de zi o cuvertura generoasa, e mai putin important sa verifici felul in care se asorteaza lenjeria de pat la aspectul general al dormitorului, dar daca pilota este cea care tine loc de cuvertura, este si acesta un aspect pe care merita sa il iei in calcul.
Acele accesorii esentiale, ascunse privirii
Si aici ne referim la suprafata de somn.
Ai neaparata nevoie sa optezi pentru un produs cat mai bun in categoria aceasta, pentru ca de calitatea sa depinde, in mare masura, calitatea somnului tau. Daca studiezi putin oferta de saltele de 160 x 200 cm (acestea fiind, in general, cele mai cautate pentru dormitoarele standard) vei vedea ca exista o foarte mare varietate de grosimi, modele, materiale si structuri. Un minim de informare este obligatoriu pentru a face cea mai buna alegere in aceasta gama.
Odata ce ai optat pentru salteaua care ti se potriveste cel mai bine – inca o data, nu este locul sa te zgarcesti, exista multe alte zone ale dormitorului in care poti alege sa faci economii, dar in materie de saltele nu e loc de compromisuri – ramane sa investesti intr-un topper adecvat.
Preferintele specialistilor sunt orientate catre topperele moi, cu umplutura de puf si pene, insa ele nu sunt potrivite pentru toata lumea; daca stii ca vreun membru al familiei are probleme cu alergiile respiratorii, e preferabil sa te reorientezi catre o alta optiune.
Surse de lumina potrivite
Rareori ai nevoie, in dormitor, de o lusta foarte puternica in tavan. De cele mai multe ori, mult mai practice sunt mai multe surse de lumina, amplasate in zone-cheie si pe cat posibil orientabile, astfel incat sa nu deranjeze partenerul.
Foarte importanta este culoarea luminii pentru care optezi: 3000 K este recomandarea specialistilor pentru acest spatiu. In cazul in care nu iti place bezna si preferi sa existe o sursa de lumina sub forma unei lampi de veghe, alege una cu culoare galbena sau portocalie, mult mai usor de suportat, si pozitioneaz-o intr-o zona in care sa nu iti bata direct in ochi atunci cand esti in pat.
Nu face compromisuri
Dormitorul este spatiul in care te retragi nu doar pentru somn, ci si pentru un strop de liniste si relaxare, pentru a medita, pentru a-ti face exercitiile de yoga si asa mai departe. Tinand cont de aceste lucruri, devine evident cat este de important sa te simti bine in aceasta incapere, care sa fie amenajata exact pe placul tau.
Daca din punct de vedere financiar sau din alte cauze nu iti permiti sa amenajezi integral incaperea intr-un timp scurt, nu te multumi cu variante de mijloc, doar ca sa iti iei de-o grija. Prelungeste timpul dedicat decorarii, astfel incat in cateva luni sa obtii un rezultat care sa te satisfaca pe deplin.