7 tipuri de materiale potrivite pentru pijamale

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.25

 

Pijamale: primul gand care iti vine in minte cand auzi despre ele este “confort”, sau cel putin asa ne spun statisticile. Care este, insa, cel mai confortabil material din care pot fi fabricate pijamalele?

 

Cand discutam despre pijamale, ceea ce dorim este ieftin, bun, durabil si comod. Ne uitam la design, la imprimeu, la pret…dar trebuie neaparat sa ne oprim putin si asupra materialului din care sunt ele confectionate.

Care sunt cele mai bune alegeri si care sunt de evitat? Exista produse confortabile, dar neprietenoase cu mediul? Cat de sanatos este un material sintetic, sau unul natural, vopsit? Cum il alegem pe cel mai bun, sau care este optiunea care ar trebui sa ne atraga, daca ezitam intre doua variante?

 

Bumbacul

Nu e un material pretentios, nu e nici scump, il regasim intr-o multime de produse pe care le purtam zi de zi. Faptul ca e atat de comun nu ar trebui sa te faca sa il ocolesti, dimpotriva; este varianta cea mai prietenoasa, confortabila si usor de intretinut de care te poti bucura. 

Bumbacul permite pielii sa respire pentru ca incurajeaza circulatia nestingherita a aerului. Astfel, el absoarbe transpiratia repede, dar o si elibereaza la fel de usor. Se spala la masina, fara prea multe masuri de precautie. 

Fiind o fibra naturala, bumbacul este foarte bine tolerat inclusiv de catre persoanele alergice, cu dermatita atopica sau cu alte sensibilitati. Totusi, bumbacul obisnuit nu este foarte eficient in cazul persoanelor care transpira abundent si nu este nici varianta preferata in sezonul rece sau in cazul persoanelor care iubesc sa doarma in camere racoroase, decat daca ai la dispozitie o patura eficienta cu care sa te incalzesti. 

Flanelul

Flanelul este o fibra care, pe vremuri, se obtinea din resturi de lana; in prezent, pt productia de flanel se foloseste fibra de lana, din bumbac sau sintetica. Este un material moale si pufos, multumita fibrelor rasucite, de aceea este preferat pentru pijamale, asternuturi si alte tipuri de lenjerie. 

Avand in vedere structura sa pufoasa, flanelul este foarte eficient in a mentine caldura corpului, prin urmare este cea mai potrivita optiune pentru iarna. Il vei gasi in numeroase pijamale cu imprimeuri tematice si te va imbratisa cu textura sa placuta si calduroasa. 

Este cea mai buna alegere pentru a lenevi in casa, pentru a bea lapte cu cacao infasurat in patura ta preferata, in cel mai confortabil loc de pe canapea, in fata televizorului sau a semineului. Iar pijamalele de flanel pot fi si un cadou inspirat in preajma sarbatorilor de iarna. 

 

Supima

Supima este tot un fel de bumbac, insa textura sa deosebita ne-a determinat sa ii oferim o pozitie separata in micul nostru clasament. Acesta este un material usor si racoros, exact ce iti doresti cand vine vorba despre o pijama confortabila pentru sezonul cald. 

Avand in vedere ca are o textura atat de fluida si ca ofera o respirabilitate excelenta, supima se simte ca o a doua piele, pe propria ta piele. Este ideal in serile toride si poate fi combinat, spre dimineata, cu un halat subtire, daca ti se pare ca se lasa racoare. 

Supima are si avantajul de a urmari foarte fidel conturul corpului, ceea ce te va face pe de o parte sa arati excelent, pe de alta parte sa te simti foarte confortabil in timpul somnului. Pijamalele din bumbac supima au un anumit grad de elasticitate care contribuie la un somn mai confortabil. Ele pot fi achizitionate atat in varianta cu maneca si pantalon lung, cat si in croieli mai usoare si mai “dezgolite”, pentru vara. 

Matasea

Matasea este, probabil, varianta de material care inspira cel mai bine ideea de lux si de sofisticat. Excelent de moale, aceasta permite circulatia aerului, fiind una dintre cele mai bune alegerii pentru anotimpul cald. Fiind atat de racoroasa, matasea este ocolita in sezonul rece, deci o asemenea optiune, pentru o pijama, este absolut sezoniera. 

Un alt avantaj important pe care il are matasea este legat de aspect: absorbind culorile aprinse, materialul pare ca straluceste in lumina. Dar exista si unele dezavantaje legate de aceasta fibra: nu rezista bine la calcat, schimbandu-si culoarea, iar materialul are tendinta de a se degrada atunci cand transpiri regulat in el. 

Intretinerea este si ea destul de pretentioasa; unii sugereaza ca pijamalele din matase ar trebui sa fie spalate numai manual; altii spun ca ar “supravietui” si unui program automat pentru rufe delicate, cu apa rece, dar un lucru e sigur: nu au ce cauta in uscatorul de rufe! 

 

Casmirul

Te-ai fi gandit ca exista pijamale din casmir? Ei bine, oricat de improbabil ar parea, ele exista si au o textura absolut unica si inegalabila, moale si matasoasa. Functia sa de izolator termic este de asemenea spectaculoasa. Elasticitatea fac din casmir un material excelent de confortabil. Si in sfarsit, casmirul este rezistent la apa deci ai liber sa transpiri oricat! 

Desigur, exista si dezavantaje. Costul materialului este mult superior altora. Obtinerea casmirului se face printr-un procedeu plin de cruzime fata de animale. Iar intretinerea e dificila si presupune spalare manuala sau curatare uscata. 

 

Bambusul

Textilele din bambus sunt la moda in prezent, fiind marketate ca provenind dintr-o resursa intens regenerabila si fiind o fibra naturala. Este adevarat, dupa cum e adevarat si ca textura lor este una foarte placuta, comparabila cu cea a bumbacului supima. 

Ce trebuie sa mai stii despre bambus este ca permite o buna ventilatie, nu absoarbe umezeala, ci contribuie la evaporarea ei, este hipoalergenic si pare sa aiba proprietati antibacteriene. 

Din pacate, in procesul de productie, fibra de bumbac este adesea contaminata cu tot felul de substante chimice care nu mai sunt deloc eco-friendly. Pentru ca procesul de productie este unul foarte poluant, folosirea bambusului pentru productia de textile este considerata nesustenabila. 

Fleece

Fleece-ul este un material sintetic foarte usor de recunoscut multumita texturii sale unice: este moale si pufos si foarte placut la atingere. El este folosit in special pentru pijamalele destinate sezonului rece, cand reuseste sa mentina temperatura corpului constanta.

Din pacate, ca orice fibra sintetica, fleece-ul este foarte putin respirabil, ceea ce inseamna ca exista o probabilitate mare sa te supraincalzesti si sa transpiri mult atunci cand dormi in asa ceva. Unele persoane considera ca materialul este iritant daca sta in contact direct cu pielea pentru perioade indelungate de timp. 

Din punctul nostru de vedere, fleece-ul este o alegere foarte buna pentru cei care cauta calitate in pijamale de dama (o lista cu modele comparate gasesti aici), atata timp cat il folosesti atunci cand este cu adevarat nevoie de el: in sezonul rece, intr-un spatiu putin incalzit.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu