9 activitati recreative pentru seniori

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.25

 

Activitatea fizica sau cea care antreneaza creierul sunt importante la orice varsta, iar imaginatiei nu ii poti pune capac. Se intampla, totusi, ca multi adulti sa isi piarda, intr-un fel sau altul, mobilitatea din cauza unor afectiuni care pot surveni, in timp, sau din cauza accidentelor. Totusi, exista activitati ce pot fi intreprinse pentru usurarea si infrumusetarea vietii si la varste mai inaintate. 

 

Pierderea mobilitatii sau realizarea deficitara a acesteia nu inseamna, neaparat, ca nu poti sa ai hobby-uri sau sa te bucuri de viata. Nu putini sunt adultii in varsta a caror agilitate are de suferit in urma unor accidente sau afectiuni cu care acestia se confrunta sau de care au suferit, de-a lungul vietii, si multe pasiuni care necesita activitate fizica pot fi afectate si ele. Dar exista moduri in care te poti distra si in aceste cazuri, pentru a conserva starea de distractie, fericire si buna dispozitie ori pentru a deprinde lucruri noi, fara a fi nevoie de prea multa miscare. Pentru a-ti pune la indemana cateva idei, te invitam sa citesti randurile urmatoare. 

 

Timpul petrecut afara

Natura are darul de a ne bucura pe fiecare si de a oxigena creierul, avand in vedere inspirarea unui aer mai curat si sanatos decat cel din casa. Pe deasupra, culorile si formele vii vor relaxa ochii si vor elibera tensiunea oculara. Nu poate fi uitata nici relaxarea, ea fiind insotita de o imbunatatire a starii psihice. 

Miscarea in natura poate fi reprezentata prin iesirea pe veranda, in gradina, in apropierea locuintei sau in parc ori alta zona plina de verdeata si culoare, unde se poate respira aer curat, astfel ca si cei cu mobilitate limitata se pot bucura. 

Cititul

Reprezinta, evident, o activitate ideala pentru persoanele in etate, ajutand la exersarea creierului si la mentinerea activa a acestuia, fara a afecta fizic. Poate incuraja mentinerea memoriei, reducerea stresului, incetineste declinul cognitiv si ajuta la un somn linistit. 

Orice mediu de lecturat poate deveni un adjuvant in mentinerea bunei dispozitii, fie ca e vorba despre o carte de fictiune, un ziar ori carti audio, caci o poveste buna va atrage prin continutul sau, prin imaginile atasate sau prin abordarea unei teme de interes pentru cititor. 

Cluburile de lectura pot fi o aditie interesanta la care o persoana in etate poate participa, astfel incat sa citeasca, sa discute si sa socializeze mai usor, avand o tema in comun cu alte persoane. 


Sportul

Activitatea fizica, oricat de putina, este importanta pentru buna functionare a organismului. Poate fi vorba despre o plimbare, yoga simpla sau chiar exercitii din sezut, care sa nu puna presiune pe incheieturi sau alte puncte slabe ale individului. Pot fi facute serii de exercitii folosind si carja sau cadrul, pentru stabilitate, ori care se axeaza pe scaderea inflamatiilor din zona picioarelor. Solutii se gasesc, fiind necesar doar interesul manifestat in acest sens. 

 

Continut media

Pentru ca, in prezent, in orice casa se gaseste cel putin un televizor, accesul la tot felul de continuturi media este nemijlocit. Sunt puse la dispozitie pe variatele statii de televiziune si filme, si emisiuni sau muzica, pe gustul oricarei persoane. 

Este evident ca statul in fata ecranului toata ziua nu va fi sanatos, dar cateva ore petrecute in compania unei ecranizari clasice sau a unui program interesant pot ajuta la schimbarea dispozitiei. 

De exemplu, un senior poate fi interesat de un documentar pe o anumita tema despre care invata mai multe, precum pescuitul, sa zicem, sau gastronomia, asa ca poate dobandi noi informatii utile si in afara acestui timp petrecut pentru relaxare. Muzica, fie ca e ascultata sau si cantata, poate da o stare de bine, poate reduce stresul si anxietatea, si chiar durerea, contribuind la un somn mai bun si la o memorie antrenata. 

 

Jocuri

Exista suficiente oportunitati de distractie si pentru persoanele senioare, printre acestea aflandu-se puzzle-uri si jocuri de societate precum cele cu carti. Unele pot fi incercate in grup, solo sau in duet. Alte exemple apreciate sunt rebusurile, sudoku sau chiar versiunile pe tableta ori calculator. 

 

Optiuni creative

Nu putine sunt cazurile in care seniorul va avea veleitati spre zona artistica, fie ca e vorba despre colorat sau pictura. Sculptura, desenul sunt variante interesante si creative, pentru care nu ai nevoie de multa mobilitate, si care pot rapi si ore intregi, in unele cazuri, astfel ca nu sunt necesare decat cateva ustensile, precum vopsele, pensule, hartie si, eventual, creioane colorate sau carioci, in functie de preferintele doritorului.

Bineinteles, pentru cei care doresc sa incerce o altfel de arta, este disponibila pictura pe numere ca hobby, o optiune frumoasa si cu rezultate atractive, care contribuie la mentinerea dexteritatii mainilor si la concentrare si atentia la detalii, printre altele. Poate ajuta cu inlaturarea gandurilor negative si reducerea stresului sau anxietatii, imbunatatind raspunsul la unele tratamente. 

 

Lucrul caritabil

Chiar si atunci cand nu mai este la fel de mobil ca pe vremuri, seniorul poate lua parte la activitatile din comunitatea sa si poate participa la activitati caritabile, in diferite forme. In unele organizarii locale, precum ONG-uri, se gasesc lucruri de facut la care se pot aduce contributii, fie ca este vorba despre ajutorul dat in vederea prepararii mancarii, a proiectelor artistice, a ajutarii bolnavilor, crosetarea sau cusutul de diferite obiecte – toate acestea pot fi bine primite. Chiar si formarea de pachete sau impartirea acestora pot fi realizate stand jos, si nu numai. 

Vizite

Deoarece au mai mult timp liber, seniorii se pot bucura de vizite primite, sau le pot face, ocupandu-si, in acest fel, timpul si cu o scurta plimbare, si cu socializarea. Oricine se bucura la vederea nepotilor sau a copiilor, ori chiar a prietenilor si tovarasilor. 

 

Animale de companie

Un tovaras blanos precum un caine, in cazul in care mobilitatea nu este, tocmai, o problema va fi chiar, incurajata, astfel incat seniorul sa iasa cu patrupedul de cateva ori pe zi. In acest mod, face miscare si se bucura de compania unui sufletel care depinde de el. 

In cazul in care este preferat un animal de companie mai usor de intretinut prin prisma necesitatilor sale, avem pisica sau iepurele, de care cei aflati in etate se vor atasa si cu ajutorul carora isi vor mentine tonusul psihic mai usor. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu