Alegerea materialului pentru lenjeriile de pat poate fi o misiune dificila, avand in vedere cat de generoasa este oferta de pe piata. In acest articol ne propunem sa deslusim principalele variante disponibile, din punct de vedere al avantajelor, dezavantajelor si costurilor.
Probabil ca iti va fi usor sa alegi niste asternuturi de pat care sa aiba culoarea sau imprimeul preferate de tine, insa atunci cand vine momentul alegerii materialului, lucrurile se pot complica. In continuare, cateva dintre cele mai frecvente solutii disponibile pe piata.
Bumbacul
Bumbacul este cea mai frecventa optiune disponibila pe piata. Este un material durabil, moale, confortabil, care permite circularea aerului, relativ usor de intretinut, accesibil din punct de vedere financiar.
Exista mai multe tipuri de bumbac disponibile pe piata si trebuie sa le descoperi si sa decizi care e cel mai potrivit pentru tine. Cel mai comun si mai accesibil este bumbacul Upland; variantele Pima si Supima sunt superioare acestuia prin rezistenta si confort, avand fibrele ceva mai lungi, in timp ce varianta de lux este reprezentata de bumbacul egiptean, mult mai scump, insa.
Flanelul
Flanelul este un amestec de fibre care contine preponderent lana si bumbac; tesatura este una “pieptanata”, procedeu care ii asigura o densitate superioara si, deci, capacitati de termoizolare net superioare.
Textura este una foarte moale si confortabila, iar flanelul este alegerea cea mai comuna pentru lunile de iarna, cand un astfel de material care sa retina cat mai bine caldura corpului este exact ceea ce ai nevoie. Pretul asternuturilor din flanel este accesibil, iar la capitolul design, gasesti numeroase variante inspirate de sezonul rece si sarbatoarea Craciunului. Din pacate, nu e o alegere potrivita pentru anotimpul cald.
Matasea
Matasea este o alta fibra naturala extraordinar de moale, foarte confortabila si hipoalergenica. Lenjeria de pat din matase este o alegere de lux, pe care insa nu multi cumparatori si-o permit din punct de vedere financiar.
Desi racoroasa si foarte placuta pe timp de vara, matasea nu este o alegere frecventa pe de o parte din cauza pretului ridicat, pe de alta parte din cauza ca e foarte delicata si pretentioasa din punctul de vedere al intretinerii.
Tencelul
Acest material este o varianta de lyocel; poate mai putin cunoscut cumparatorilor, discutam despre un material natural obtinut din celuloza extrasa din pulpa arborelui eucalipt. Procesul de prelucrare a materiei prime este unul atat de complex, incat multi cumparatori au senzatia ca au de-a face cu o fibra sintetica, desi, la origini, ea este cat se poate de naturala.
Similar bumbacului, tencelul este moale, absoarbe bine umezeala si permite circularea aerului, insa nu este hipoalergenic, avand in vedere eventualele reziduuri de chimicale pe care le poate incorpora la finalul procesului de prelucrare.
Panza de in
Daca doresti asternuturi foarte rezistente, care sa devina tot mai confortabile odata cu trecerea timpului si care sa aiba o textura mai ferma, lenjeria din panza de in este cea mai buna optiune pentru tine. Fibrele sunt naturale si hipoalergenice si foarte durabile, dar costurile de achizitie sunt destul de mari.
Lasand la o parte pretul de achizitie, un alt dezavantaj pe care il aduc in discutie unii cumparatori este legat de faptul ca panza de in se boteste foarte usor si se calca destul de greu, deci daca esti fanul asternuturilor perfect intinse, probabil ca e mai bine sa te reorientezi.
Acetatul
Acetatul este obtinut din celuloza din interiorul fibrelor de lemn. Este foarte moale si aminteste, ca textura, de cea a satinului. Din pacate, fibrele sunt atat de delicate incat se recomanda curatarea profesionala sau spalarea manuala, lucru pe care evident nu multa lume e dispusa sa il faca, motiv pentru care nici nu este o alegere populara.
Bambusul
Exista numeroase textile confectionate din bambus, insa de cele mai multe ori lenjeria de pat etichetata ca fiind facuta din bambus are o compozitie mai apropiata de matasea artificiala, decat de aceasta fibra naturala. Pulpa de bambus este supusa unui procedeu chimic care o dizolva, resolidifica si o face usor de tesut.
In plus, nu trebuie sa te lasi pacalit: chiar daca bambusul este o resursa regenerabila, procesul chimic de prelucrare este unul cu un foarte puternic impact asupra mediului, asadar nu discutam nici pe departe despre o alternativa ecologica.
Materialul in sine este durabil, moale, permite circulatia aerului si are o textura matasoasa, ceea ce il face popular printre cumparatori. Pe de alta parte, procesele chimice ample implicate in productie il fac o alegere discutabila in cazul persoanelor cu piele sensibila sau cu alergii.
Poliesterul
Daca pana acum am discutat numai despre fibre naturale, iata ca schimbam macazul si ne orientam de data aceasta catre materiale sintetice. Desi nu este o alegere foarte populara, poliesterul este moale, foarte durabil, rezistent la apa (si la vant, in caz ca ar conta) si este foarte accesibil.
Rareori gasesti pe piata lenjerie de pat confectionata in intregime din poliester, dar exista amestecuri cu bumbac concepute sa fie rezistente, sa nu se pateze si sa nu se boteasca.
Din pacate, poliesterul este o alegere foarte proasta pentru cei cu piele sensibila; el nu absoarbe umezeala si nu permite circularea aerului, ceea ce il face inconfortabil pentru multi utilizatori, mai ales in anotimpul cald.
Fibre in amestec
Exista numeroase tipuri de textile pe piata, amestecuri intre mai multe tipuri de fibre, menite sa puna la dispozitia utilizatorului cat mai multe dintre avantajele fiecareia. Cele mai comune sunt amestecurile de bumbac si poliester in diverse proportii, dar exista si combinatii de bumbac cu bambus, bumbac cu matase artificiala, bumbac si nylon. Ele sunt adecvate atat pentru cearceaful de pat cat si pentru cearceaf de pilota, de aceea iti recomandam mereu sa optezi pentru seturi complete.
Principalele avantaje ale fibrelor in amestec sunt legate de pretul de achizitie foarte accesibil si intretinerea mai usoara, motiv pentru care unii dintre cumparatori le prefera pentru asternuturile copiilor. Faptul ca nu se botesc reduce timpul de munca asociat si le ajuta sa arate mereu impecabil. Pe de alta parte, in cazul copiilor, multi dintre cumparatori prefera o fibra naturala cum e bumbacul uzual, lucru perfect de inteles.