Ce poate inseamna starea de oboseala cronica

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.25

 

Oboseala cronica este o stare de somnolenta puternica, ce se manifesta printr-o extenuare profunda, dificultati de a sta in picioare, dureri musculare, de cap si articulare etc. Ea poate fi combatuta prin metode precum: odihna, tratamente medicamentoase, sedinte de consiliere sau tot felul de produse naturiste. 

 

Tot mai multe persoane se confrunta cu o stare de somnolenta care aparent nu pare a fi o simpla oboseala. Una e sa ai cateva zile mai grele la munca, in care ai fost putin mai mult solicitat/a fizic si/sau psihic si alta e sa ai perioade lungi in care parca simti ca nu mai ai deloc vlaga, sa ai fel si fel de dureri si sa te confrunti cu fatigabilitate cronica. 

In cele ce urmeaza, vom incerca sa dezvoltam aceasta afectiune, sa iti spunem ce este, cum se manifesta, de ce apare si cum o poti trata.

 

1. Ce este oboseala cronica

Cu totii avem in anumite momente stari de oboseala si ameteala, insa, aceste simptome nu inseamna musai oboseala cronica. Aceasta din urma e o stare de epuizare care persista pe mai multe zile si care nu dispare, chiar daca orele de somn sunt multe. Nu trece pur si simplu prin odihna, ci e nevoie de ajutorul unui specialist care sa te indrume in directia cea buna pentru a scapa de oboseala musculara, dureri de cap, stari de iritabilitate si alte astfel de simptome. 

Aceasta stare, care e mai mult decat o simpla somnolenta, poate necesita adesea administrarea unor pastile pentru stres, vitamine sau realizarea unor sedinte de terapie. 

2. Cum se manifesta oboseala cronica

„Ma simt obosita si fara energie”. De multe ori am spus fiecare dintre noi asta si oboseala in anumite limite e normala. Insa, daca e persistenta si e mai mult decat o stare de ameteala si dezechilibru, atunci e posibil sa fie cronica. 

Cum se manifesta? Ei bine, printre cele mai usoare simptome se numara: lipsa de concentrare, energie scazuta, ameteala dupa masa, dificultati in a sta in picioare sau durerile de cap. Sunt insa si alte semne mai grave, care pot indica faptul ca e vorba de o astfel de problema: apnee in somn, dureri musculare, tulburari de memorie, dureri articulare sau umflarea ganglionilor limfatici. Multe persoane manifesta ochi obositi si ameteli, la fel cum se poate intampla la o gripa. 

Trebuie sa inveti sa iti cunosti bine corpul si sa-ti dai seama daca acele stari de somnolenta in timpul zilei sunt obisnuite sau ele par a merge spre altceva mai grav, deoarece e important sa actionezi la timp, pentru a fi totul mult mai usor de tratat. 

 

3. Cauze ale oboselii cronice si solutii pentru ele

Probabil te intrebi care sunt cauzele care pot duce la o stare de slabiciune atat de puternica si persistenta. Ei bine, acestea pot fi foarte multe, insa, iti vom vorbi despre cateva dintre cele mai populare si vom incerca sa venim si cu o serie de solutii la ele, pentru a scapa cat mai repede de aceasta neplacuta stare de oboseala si lipsa de energie.

 – Medicamente

Sunt tratamente pe care unii oameni sunt nevoiti sa le ia si care pot provoca stari de ameteala, dureri musculare, dureri de cap sau alte astfel de simptome specifice oboselii cronice. Aceste senzatii pot dura pana la terminarea tratamentului, daca nu iti dai seama ca ceva nu e in regula. 

Asadar, daca iei medicamente pentru stres, pentru stomac, cancer, tensiune etc., uita-te bine pe prospect si vezi daca nu ar putea da astfel de stari. Daca esti de parere ca de la ele ar putea sa apara astfel de probleme, vorbeste cu medicul tau si vezi ce poti face. In functie de gravitate iti va recomanda sa reduci din doza sau sa schimbi total pastilele. 

 – Boli

Sunt multe boli care provoaca somnolenta si care iti pot da stari de oboseala cronica. Daca stii de existenta lor, medicul iti poate prescrie tot felul de vitamine pentru oboseala si stres, astfel incat sa tii in parametri normali aceasta problema.

Printre cele mai des intalnite afectiuni care pot accentua senzatia de oboseala se numara: diabetul (simptomele diabetului pe sistem nervos), infectiile virale sau bacteriene, scleroza multipla (simptome la debut), obezitatea, depresia, cancerul, boli ale inimii, anemie, anxietate etc. 

Daca te simti epuizat/a, nu te ingrijora din prima si nu iti face tot felul de scenarii ca ai putea avea afectiuni neurologice (oboseala cronica poate fi cauzata si de acestea), cancer, infectii etc. Calmeaza-te, analizeaza putin tot ce se intampla in ultima vreme in jurul tau si cauta ajutor de la specialisti. 

E important sa iti faci analize atunci cand nu te simti bine, pentru a vedea daca totul e in regula. Anumite valori, precum un VSH scazut, de exemplu, pot sa iti arate ca exista posibilitatea de a avea o anemie, boli ale ficatului sau alte astfel de probleme care te pot face sa te simti epuizat/a.

 – Stres

Traim intr-o lume in care stresul isi face simtitia prezenta mai mult decat ne-am putea gandi. Nu putine sunt persoanele care ajung sa manifeste sindromul oboselii cronice din astfel de cauze. Cand treci printr-o perioada foarte incarcata psihic, emotional, te vei simti foarte neplacut si nu e deloc dificil sa ajungi la surmenaj, dureri de cap, greata, ameteli etc. 

Pentru a trece cu bine peste oboseala cronica ce poate fi cauzata de stres, nu iti va fi suficient sa iei un medicament care produce un somn adanc, deoarece doar odihna nu te va ajuta. Va trebui sa te alimentezi corect, sa mergi la sedinte de terapie, sa iei tratamente prescrise de medic, sa faci sport si bineinteles sa te organizezi, pentru a nu mai ajunge din nou in acelasi punct. 

 – Sarcina

Atunci cand esti insarcinata, te poti confrunta cu stari de greata si oboseala permanenta, mai ales in ultimul trimestru. Acestea apar din cauza fluctuatiilor hormonale, iar in acest caz nu e nevoie sa iei pastile de somn puternice, ele nefiind recomandate la gravide. 

Ceea ce te poate ajuta este sa te odihnesti suficient, sa te alimentezi cat mai sanatos si sa iei anumite vitamine, insa mare atentie, doar la recomandarea unui medic. Ce vitamine se recomanda pt oboseala in acest caz? Cel mai frecvent B-ul, deoarece va reduce din simptomele date de aceasta afectiune. 

 – Alimentatie

Degeaba iei medicamente pentru somn profund si incerci sa te organizezi astfel incat sa nu mai fii supus/a zilnic unui nivel mare de stres, daca nu te alimentezi corespunzator. Pentru a mai elimina din simptomele de neurastenie, trebuie sa eviti cat mai mult consumul de: dulciuri, cofeina, carne procesata si faina alba. Totodata, daca nu mananci carne, ai in vedere faptul ca soia, de exemplu, consumata in cantitati mai mari, poate produce somnolenta. 

Mai ai grija si la musetel, deoarece are in compozitia lui o substanta ce relaxeaza si poate avea efect de sedativ, la cirese si nuci, deoarece contin melatonina, dar si la prajeli, deoarece sunt greu digerate de catre organism. 

4. Remedii naturiste pentru oboseala

Multe persoane ajung sa ia pastile pentru energie in ideea de a scapa de starile de letargie ce pot fi date de oboseala cronica. Insa, nu astfel se rezolva problema, ci cu vitamine pentru oboseala, tratamente care sa reduca din stres, terapie cu un psiholog etc. 

In continuare, vrem sa iti dam cateva idei de remedii naturiste care mai pot diminua din acea stare de neliniste pe care o poti simti adesea. Nu vorbim de un tratament pentru insomnii severe, ci de anumite plante care pot fi de ajutor:

 – Ginseng

Lipsa de somn este o mare problema, care poate duce la stari de oboseala fizica si psihica. Acestea pot fi ameliorate prin consumul de produse ce au in componenta lor ginseng. Aceasta planta contine ginsenozide, poliacetilena si polizaharide, care ajuta in astfel de cazuri. 

 – Ovaz

De-a lungul timpului, specialistii au demnostrat faptul ca ovazul contribuie la reducerea simptomelor care pot fi date de boala somnului numita oboseala cronica. Aceasta cereala ajuta la reglarea somnului si la circulatia sangelui, stimuland in acelasi timp si activitatea mintala. Consumata regulat, va aduce numai beneficii.

 – Valeriana (radacina)

Aceasta planta e renumita pentru faptul ca e un excelent sedativ natural. Daca ai probleme cu somnul, iar acestea sunt cauzate de oboseala cronica, poti sa faci ceai din radacina de valeriana sau sa consumi tinctura. 

 – Catina si miere

Persoanele care obosesc repede sau care au tot felul de alte simptome date de oboseala cronica, pot consuma si un amestec din catina si miere. Acesta va intari intregul organism si consumat in mod regulat, dimineata, va avea un efect energizant ce iti va fi benefic.

 

5. Cand trebuie sa apelezi la ajutor de specialitate

O simpla stare de somnolenta nu inseamna neaparat ca suferi de oboseala cronica. Fiecare om trece prin zile in care nevoia de a dormi si a se odihni este ceva mai mare ca de obicei. Daca dupa ce ai avut un somn lungi si odihnitor nimic nu pare sa se fi ameliorat, atunci e posibil sa vorbim de o epuizare psihica si/sau fizica ce necesita ajutor de specialitate. 

O stare de oboseala permanenta, indiferent de ce am face si de cat ne-am odihni, poate insemna oboseala cronica, mai ales daca aceasta e insotita de simptome pe care le-am amintit si mai sus. 

Cand trebuie sa apelezi la ajutor de specialitate? Atunci cand nu e vorba de o oboseala resimtita pentru ca ai avut cateva seri in care ai exclamat de nenumarate ori “nu ma ia somnul”, atunci cand indiferent de cat ai dormi, tot extenuat/a te simti, atunci cand ai senzatia ca cedezi atat fizic, cat si psihic etc. 

Unde poti gasi ajutor? In primul rand, ar trebui sa iti contactezi medicul de familie si sa ii spui ce se intampla, apoi el te va indruma in directia cea buna. Mai poti apela si la un specialist in somnologie, la un neurolog, la un medic primar sau la un psiholog. Fiecare dintre ei iti va da o alta directie daca vede ca e vorba de o problema care necesita apelarea la un medic dintr-un alt domeniu.

6. Ce alte tipuri de oboseala exista

Pe langa oboseala excesiva, care mai e numita si cronica, exista si alte tipuri de probleme de acest fel, care pot duce la un moment dat la depresie cronica sau la alte afectiuni de acest gen:

 – Oboseala normala

Frecvent se intampla sa trecem prin stari de oboseala la efort, deoarece in astfel de cazuri ne solicitam organismul mai mult decat ar trebui in mod normal. Insa, nu trebuie sa te ingrijorezi in astfel de situatii, deoarece, dupa un somn bun si eventual putin repaus fizic, te vei simti inapoi bine.

 – Oboseala acuta

Acest tip de problema apare dupa cateva zile mai solicitante. Nu e nici o oboseala cu cauze precum un efort de scurta durata, dar nici o epuizare profunda, precum oboseala cronica. E undeva la mijloc. Poate fi data de cateva zile in care nu te-ai odihnit suficient, pentru ca ai avut pe cineva care a sforait mult langa tine si nu ai avut dopuri de urechi sau pentru ca ai avut anumite griji si probleme, dar imediat dupa ce recuperezi la capitolul somn si repaus fizic, totul va fi bine. 

 – Oboseala psihica

Aceasta e cauzata de stres si iti poate afecta viata mai mult decat ai putea crede. Apare in perioade in care ai tot felul de probleme, suparari, nelinisti, duce la scaderea capacitatii de concentrare, la izolare sociala, depresie, dureri de cap, ameteli etc. Este o stare cu care se confrunta cel mai adesea persoanele care isi dedica mult prea mult timp muncii, mai exact ne referim la fenomenul numit burnout

Pentru a scapa de astfel de evenimente neplacute si pentru a nu te mai simiti obosit/a peste masura, organizeaza-ti programul mai bine, nu iti lua mai multe responsabilitati decat poti duce si odihneste-te suficient.

Daca si tu te confrunti cu o stare de somnolenta neobisnuita, care dureaza de mult timp si nu reusesti sa scapi de ea, cauta ajutor de specialitate, deoarece viata ta poate reveni la normal mai simplu decat ai fi crezut.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu