Somiera sau placa din PAL? Daca nu stii care varianta reperzinta cel mai bun sistem de sustinere pentru saltea si vrei sa cumperi un pat, afla din acest articol ce avantaje si dezavantaje iti ofera fiecare dintre cele doua categorii de accesorii.
Achizitia unui pat nou pentru dormitor este o decizie importanta, care iti va afecta sanatatea, confortul si activitatile de peste zi, prin calitatea odihnei pe care ti-o ofera. Pentru ca suportul oferit de saltea pentru corpul tau depinde in mare parte de sistemul integrat in structura patului, este important ce model alegi din acest punct de vedere. Iata, pe scurt, care sunt cele mai importante diferente intre o versiune cu somiera si una cu placa de MDF sau PAL.
Mai putina flexibilitate
Placile aglomerate sunt rigide, ceea ce inseamna ca singura flexibilitate de care te vei bucura in timpul somnului va fi cea asigurata de saltea. Ai grija deci ce tip de saltea alegi pentru ca amplasarea pe o placa de acest tip va fi aproape similara cu asezarea direct pe podea.
Flexibilitatea redusa afecteaza in acelasi timp si salteaua. Prinsa intre suprafata dura a placii si greutatea corpului tau, aceasta isi va modifica structura mai repede decat in cazul amplasarii pe o somiera elastica. Asteapta-te deci sa te confrunti cu denivelari si goluri mai curand decat in termenul specificat de producator, in special daca asezi o saltea de calitate mai slaba pe un astfel de sistem de sustinere.
Prin comparatie, somierele, chiar si cele confectionate integral din metal, sunt mult mai elastice, preluand din solicitarea mecanica la care este supusa salteaua de cate ori te asezi pe pat sau te misti in somn si prelungindu-i durata de viata. In plus, sunt o solutie ideala pentru cei care au nevoie de modele ortopedice, atenuand exact cat trebuie duritatea acestor variante.
Somnul langa un partener nelinistit
Daca optezi pentru un pat de doua persoane, prevazut cu sistem de sustinere de tip placa, si saltea dubla, care acopera intreaga sa suprafata, toata responsabilitatea privind amortizarea miscarilor partenerului va fi suportata de saltea. Exista desigur saltele din spuma poliuretanica cu structura performanta conceputa pentru a preveni transmiterea miscarilor catre cealalta parte a patului. Cele de calitate sunt insa destul de scumpe si s-ar putea sa iesi mai bine combinand o saltea de calitate medie cu o somiera buna, decat una premium cu un pat cu placa.
Cauta versiuni de somiera cu cadru prevazut cu suport robust pe zona din mijloc si lamele inserate in structura, pentru rezistenta mai buna in timp.
Riscul de deformare
O suprafata de sustinere deformata inseamna ca nici salteaua nu isi va mentine structura optima si caracteristicile pentru mult timp. Dintrele cele doua variante, placile de PAL sunt expuse cel mai tare riscului de modificare a formei, in special daca sunt supuse unei greutati mai mare decat capacitatea maxima pe care sunt concepute sa o sustina.
Pentru ca nu permite o circulatie a aerului prea buna, sansele ca placa de sustinere sa fie afectata de umezeala sunt semnificativ mai mari decat in cazul somierei, iar umiditatea crescuta face structura acestor materiale mai fragila.
Lipsa de elasticitate este de asemenea un factor important care poate duce la deformarea PAL-ului, pana la fisurare si crapare. Vei resimti destul de usor aceste modificari in pozitia saltelei care va incepe sa formeze zone cu adancire.
Prin contrast, atat somierele cu lamele, cat si cele cu arcuri, sunt capabile sa faca fata mult mai bine solicitarilor, rezistand mai bine in timp si oferind o sustinere optima pentru ani buni dupa achizitie.
De asemenea, placile din PAL sunt mai usor de deformat prin folosirea unei saltele cu structura metalica, cu arcuri, decat o somiera care este alcatuita din acelasi tip de elemente.
Pret
La acest capitol, placile din PAL castiga cateva bile albe in plus, fiind ceva mai ieftine decat optiunile cu somiera. Este insa important sa iei in considerare confortul oferit si costurile ulterioare implicate de deteriorarea mai rapida a saltelei.
Umezeala si mucegai
Paturile cu sistem de sustinere cu placa sunt o alegere neinspirata in special daca stii ca in locuinta ta nivelul de umezeala este peste medie, ai deja probleme cu mucegaiul sau usuci haine in casa frecvent. Structura compacta a placii impiedica aerul sa circule cum trebuie, favorizand colectarea prafului, bacteriilor, ciupercilor si altor organisme patogene care iti pot afecta sanatatea.
Somierele sunt concepute astfel incat ventilatia sa nu fie afectata. Lamele sunt pozitionate suficient de distantate pentru a nu impiedica circulatia aerului, astfel incat salteaua sa se mentina mereu uscata. Aceasta structura capteaza de asemenea mai putin praf, fiind deci echivalenta si cu intretinerea mai facila. Pentru ca placile nu permite aerului sa circule, daca ai un astfel de pat , vei fi nevoit sa intorci frecvent salteaua si sa o aerisesti periodic, in timp ce in cazul somierei, acest proces poate fi facut o data sau de doua ori pe an.
Spatiu de depozitare in plus
Paturile standard cu placa nu intra in categoria modelelor cu lada pentru depozitare. Daca ai nevoie de o astfel de versiune, trebuie sa cauti unul cu somiera (aici lista cu produse comparate) rabatabila, care permite ridicarea facila, fara efort, a saltelei, si folosirea spatiului de sub ea.
Sunt asadar cele mai bune versiuni pentru locuintele de mici dimensiuni, in carefiecare centimetru patrat trebuie folosit cu eficienta.
Posibilitatea de modificare a unghiului de asezare
Placa de PAL este fixa, asezata orizontal, fara posibilitatea de a fi miscata o data cu salteaua. Somierele sunt insa disponibile si in versiuni electrice, cu telecomanda, alcatuite din mai multe segmente mobile care permit, de exemplu, ridicarea independenta a zonei care sustine capul si trunchiul, pentru a putea citi o carte sau a privi la televizor.
Optiunile care permit si ridicarea independenta a segmentului inferior sunt apreciate de cei care au probleme cu circulatia si au nevoie sa doarma cu picioarele situate mai sus de restul corpului.
Lasa un comentariu
0 Comentariu