Cele mai bune tehnici de relaxare a mintii si corpului

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.25

 

Dansul, controlul respiratiei, relaxarea constienta a muschilor, ascultarea de muzica linistitoare – sunt doar o parte dintre tehnicile eficiente si simplu de pus in practica, la care poti apela atunci cand esti stresat, anxios, nervos si cauti o cale sa te calmezi. Afla cum te poti folosi usor de ele, din acest articol.

 

Anxietatea, stresul, nervozitatea, starile de frustrare, teama si manie afecteaza atat starea mentala si relatiile cu cei din jur, cat si sanatatea fizica a organismului. Le poti insa combate apeland la muzica de relaxare, exercitii de respiratie, Yoga, Tai-Chi si alte tipuri de tehnici pentru minte si corp si, in ultima instanta, folosind medicamente heliopate sau sintetice. Afla din acest articol care sunt cele mai bune si mai simple tehnici de relaxare pe care le ai la indemana pentru o viata mai echilibrata.

 

Muzica de relaxare a mintii

Una dintre cele mai simple si mai la indemana tehnici de relaxare pe care le poti folosi atunci cand esti stresata este sa asculti muzica linistitoare. Poate fi vorba despre:

 – muzica relaxanta din creatiile compozitorilor clasici

 – inregistrari cu sunete din natura

 – muzica reiki sau tibetana

 – muzica de somn cu zgomot alb, care te poate ajuta sa lupti cu insomnia sau cu zgomot maro, care te ajuta sa acoperi sunetele deranjante din locuinta sau de la vecini

 – muzica de linistire creata special pe calculator, cu includerea unor anumite frecvente ce ajuta la echilibrarea functiilor cognitive si a emotiilor

 – muzica de relaxare antistres chinezeasca

 – muzica de relaxare si concentrare lounge, jazz, blues etc. care te poate ajuta sa iti calmezi mintea atunci cand lucrezi, reprezentand de cele mai multe ori compilatii instrumentale, fara cuvinte care sa iti distraga atentia

Este suficient sa dai o cautare online pentru a observa cat de multe optiuni ai la dispozitie. Desi exista cateva frecvente care ne ajuta pe toti, fiecare persoana reactioneaza mai bine la anumite ritmuri si sunete, in general, si in functie de starea emotionala in care se afla. Testeaza deci mai multe stiluri si salveaza intr-o lista acele stiluri de muzica si piese care te ajuta cel mai mult. Poate fi Nocturna de Chopin, sunetul patrunzator si calmant al bolurilor tibetane sau varianta instrumentala la saxofon a piesei Love of my life de la Queen.

Exercitii de respiratie

Daca vrei sa stii cum sa te calmezi la rece si intr-un timp relativ scurt, cand te afli intr-o situatie stresanta, iti putem spune ca una dintre cele mai simple tehnici de relaxare la care poti apela este controlul respiratiei. In mod ideal, este bine sa gasesti un pic de intimitate pentru a face acest exercitiu, si un loc linistit in care sa te poti retrage pentru cateva minute. 

Iesirea dintr-un spatiu ostil sau pe care il asociezi cu starea de anxitate, furie sau stres reprezinta ea insasi o metoda de a te calma si este un prim pas foarte bun. Nu intotdeauna poti alege insa aceasta cale usoara. De multe ori trebui sa ramai pe loc, sa te calmezi si sa rezolvi problema care ti-a determinat starea. Partea buna este ca poti face acest exercitiu oriunde.

Incepe prin a-ti observa activ ritmul respiratiei si modul in care reactioneaza corpul tau pentru cateva secunde. Constientizeaza bataile mai accelerate ale inimii, respiratia superficiala, obrajii care incep sa se incalzeasca, palmele care transpira, nodul care incepe sa se formeze in stomac. Ai o stare de anxietate cu simptome in corp pe care este destul de usor sa le sesizezi.

Urmatorul pas este controlarea, incetul cu incetul, a respiratiei:

 – inspira adanc si cat de lent poti, numarand pana la 10

 – mentine aerul in plamani pentru 10 secunde

 – expira lent si continuu pentru 10 secunde

 – mentine plamanii goi pentru alte 10 secunde. 

Repeta de 5 – 6ori, acceptand ca primele incercari vor fi mereu mai dificile si concentrandu-te pe extinderea timpului in fiecare ciclu nou de respiratie, pana cand reusesti sa ajungi la cele 10 secunde. Timp de cateva minute, propria respiratie devine centrul universului tau, iar o data cu incetinirea ei, mintea si corpul se vor calma. Poti folosi aceasta metoda ori de cat ori te confrunti cu stari de agitatie si nervozitate, oriunde te-ai afla.

Dansul

Dansul este o tehnica pe care o poti folosi in special acasa, dar si la birou, daca poti sa inchizi usa, atunci cand nu mai stii cum sa scapi de stres. Nu trebuie sa fie artistic, sportiv sau perfect, ci doar sa te ajute sa te simti mai bine, sa pui sangele in miscare, sa stimulezi secretia de endorfine si sa distragi pentru cateva minute mintea de la preocuparile sale. Alege piese care iti plac, da muzica suficient de tare pentru a te putea detasa de mediul inconjurator si danseaza liber. Te vei simti curand mult mai bine.

 

Vizualizarea

Spre deosebire de dans, vizualizarea este una dintre acele tehnici de relaxare putin mai dificil de abordat, mai ales de catre persoanele care sunt mai putin conectate cu latura lor creativa. Tehnica este simpla. Vei urmari sa recreezi, prin vizualizare, o stare placuta, calma, relaxata din trecut, incercand sa o aduci la viata in mintea ta in acel moment. Poate fi vorba despre o amintire placuta din weekend sau din concediu, ori poti apela o imagine ireala, creata de tine, a cu un cadru in care ti-ai dori sa mergi, o persoana pe care ti-ai dori sa o revezi si alaturi de care te simti bine etc.

Din punct de vedere psihic, creierul nostru nu poate face prea bine diferenta intre realitate si imaginatie, deci daca iti inchipui ca esti pe o plaja la mare cu o Pinacolada in mana, te vei simti ca si cum ai fi acolo.

Exercitii musculare

Poti induce calmul si folosind exercitii de relaxare pentru muschii corpului. Cand esti stresat, furios sau temator, corpul tau este incordat ca raspuns la starea mentala. Din fericire, procesul functioneaza si invers. Lucrand pentru relaxa muschii, mintea va reactiona la randul ei, calmandu-se.

Exercitiul este foarte simplu. Stai intins pe o saltea, avand grija sa ai coloana dreapta, mainile usor departate de corp si picioarele asezate ,astfel incat talpile sa fie la aceeasi distanta cu cea dintre umeri. 

Inchide ochii, respira profund si incepe sa iti relaxezi constient muschii capului, gatului, umerilor si bratelor. Continua cu cei ai toracelui si picioarelor, pana la varful degetelor. 

Inainteaza incet si accepta faptul ca la inceput iti va fi dificil sa iti controlezi eficient muschii. Incercand, vei observa insa cum scapi de anxietate, incetul cu incetul, si incepi sa te simti mai bine.

 

Zambetul Monalisei

Gasesti metode de relaxare usor de folosit si in terapia cognitiv-comportamentala, cu tehnici bazate pe studii si dovezi stiintifice. Iti propunem dintre ele un exercitiu care iti cere pur si simplu sa zambesti. 

Ai nevoie insa de un zambet relaxat, natural, fara a fi exagerat, care sa iti insenineze chipul, iar specialistii dau in acest caz, ca exemplu care iti poate fi de ajutor, zambetul Monalisei.

Dupa ce ai reusit sa aduci acel zambet pe fata ta, mentine-l cu delicatete, fara a forta, si concentreaza-te la acei muschi ai fetei pe care ii simti incordati, incercand sa ii relaxezi constient, unul cate unul. Treptat, mintea ta va adopta starea de spirit pe care chipul tau incearca sa o redea, te vei calma si te vei simti relaxat si senin.

Medicamente pentru emotii puternice

In cazul in care aceste tipuri de tehnici de relaxare nu te ajuta, si nu reusesti sa obtii rezultate nici prin practicarea de Yoga, Tai Chi sau Qigong, sporturi menite sa echilibreze corpul si mintea, poti apela si la pastile pentru emotii si stres. Iti recomandam insa sa consulti un medic inainte de a cumpara medicamente din aceasta categorie si sa iei in considerare si variantele heliopate, din plante, care au mai putine efecte secundare.

Printre cele mai populare medicamente recomandate in perioadele de stres se numara magneziul, complexul de vitamine B, produsele de plafar care contin sunatoare, levantica, tei etc.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu