Este stiut si acceptat faptul ca starea noastra de spirit este puternic influentata de culorile care ne inconjoara: un perete galben creeaza o atmosfera calda si primitoare, in timp ce unul gri pare rece si formal. Dar cand vine vorba de dormitor, lucrurile sunt mai complexe: nuantele alese iti pot influenta calitatea somnului.
Ti se pare ciudat ca alegerea de anumite culori in dormitor iti influenteaza calitatea somnului? Ei bine, Travelodge a realizat un studiu in care au fost implicate 2000 de locuinte si au evidentiat cateva rezultate interesante pe care le vom detalia in continuare.
Dormitorul albastru
Cand vine vorba despre culori de dormitor, adecvate pentru somn, albastrul este cea mai buna alegere. Albastrul are un efect calmant, ceea ce e ideal pentru somn. Celulele speciale din structura ochilor nostri, cele responsabile de inregistrarea culorilor, sunt in mod special receptive la albastru; fara indoiala aceasta este optiunea ideala pentru dormitor.
Conform studiului Travelodge, persoanele care dorm in dormitoare albastre se odihnesc, in medie, pentru 7 ore si 52 minute, in conditiile in care persoanele obisnuite nu prea reusesc sa se bucure de 7 ore de somn neintrerupt.
Inca nu te-am convins? Un procent de 60% dintre oaspeti au declarat ca s-au trezit bine dispusi dupa un somn de calitate intr-un dormitor albastru.
Dormitor galben
Pe lista de culori calde galbenul este cea mai buna alegere pentru somn. Studiul a demonstrat ca participantii au dormit timp de 7 ore si 40 minute si ca s-au trezit bine dispusi si luminosi. O asemenea nuanta solara te face sa te simti exact ca intr-o dimineata relaxanta de vara.
Dormitor verde
Cand optezi pentru un dormitor verde te simti mai aproape de natura, ceea ce te face, in general, sa ai o stare de buna dispozitie si optimism.
Studiul mentionat mai sus a aratat ca persoanele care dorm intr-o camera cu pereti colorati in verde se odihnesc in medie 7 ore si 36 minute – un rezultat bun, zicem noi.
Dormitor argintiu
Culoarea argintie este considerata o nuanta favorabila somnului, in ciuda faptului ca e rece si neutra. Se pare ca argintiul reuseste sa induca o stare de calm si pace.
Persoanele care au dormit intr-o camera argintie s-au odihnit aproximativ 7 ore si 33 minute. Este o alegere ideala pentru cei care iubesc nuantele deschise si care vor sa isi rezerve libertatea de a adauga alte accente decorative. Opulenta sugerata de aceasta nuanta e posibil sa te expuna la provocari importante in ceea ce priveste optiunile pentru culori de mobila.
Dormitorul portocaliu
Cand vine vorba despre combinatii de culori pentru dormitor, e putin probabil ca portocaliul sa fie prima ta alegere, dar studiul Travelodge arata ca cei care se odihnesc in astfel de camere dorm, in medie, 7 ore si 28 minute. Ba se pare ca portocaliul este eficient in ameliorarea indigestiilor – nu stim sa iti spunem cum s-a ajuns la aceasta concluzie!
Cand vine momentul sa alegi o nuanta indrazneata din lista de culori pentru dormitor, variantele cat mai naturale sunt cea mai buna optiune: teracota sau nuanta lutului sunt optiuni evident mai potrivite decat portocaliul neon al cariocilor.
Dormitorul roz
Vorbeam despre nuante de culori indraznete? Rozul se poate inscrie in aceasta categorie, dar daca alegi o versiune deschisa, naturala, pala, efectul acesteia va fi relaxant.
Mai mult, in Feng Shui se folosesc adeseori culori care imita tonurile pielii, caci se pare ca ele reusesc sa induca o stare de bine si de calm. Recomandam sa eviti nauntele de roz intens, care se apropie prea mult de rosu.
Dormitorul alb
Te gandesti la varianta simpla si clasica a unui dormitor alb? E si aceasta o optiune linistita, care are avantajul de a crea senzatia de curatenie si prospetime.
Este una dintre cele mai bune alegeri atunci cand incerci sa iti odihnesti ochii obositi si mintea stresata. O cuvertura inflorata sau dantelata sau un mobilier modern vor contribui la a crea o atmosfera contemporana.
Ce culori sa eviti atunci cand vine vorba despre dormitor?
Daca nuantele mentionate mai sus sunt de natura sa te ajute sa te odihnesti bine, exista si culori care pun pe fuga somnul si au potentialul sa te tina cu ochii in tavan si sa genereze insomnii, sau nopti agitate.
Culoarea lila se asociaza cu doar 5 ore si 56 minute de somn, conform studiului amintit. Probabil ca este cea mai proasta alegere, caci discutam despre o culoare stimulanta, care iti tine mintea in alerta.
Movul sporeste creativitatea, ceea ce e ideal peste zi, dar cand vine seara se pare ca are potentialul de a genera cosmaruri.
Culoarea gri e un alt fel de argintiu, nu-i asa? Nicidecum! Griul este deprimant, tern si lipsit de inspiratie, mai ales daca e o nuanta mai inchisa.
Intr-un dormitor gri se pare ca oamenii au dormit doar 6 ore si 12 minute pe noapte. De ce aceasta diferenta importanta fata de argintiu? Pentru ca argintiul este stralucitor si reflecta lumina inapoi in camera, in timp ce gri-ul o absoarbe.
Maro-ul este trist. Pamantiu si rece, parca te face sa te incrunti si sa te inchizi in tine, nu-i asa? Se pare ca maro-ul induce o stare de agitatie, deloc “prietena” cu somnul.
Culoarea rosu? Ai putea spune ca nu e chiar o alegere proasta pentru un dormitor, caci rosul sugereaza pasiune si energie. Insa rosul creste tensiunea arteriala si te ajuta sa te misti mai repede – nu ai nevoie de asta inainte de culcare, nu-i asa?
Nu doar culoarea peretilor conteaza
Accentele de culoare la care apelezi sunt si ele la fel de importante. Lenjeria de pat, cuvertura, covorul, perdelele si draperiile sunt alte elemente care trebuie luate in calcul.
E foarte important ca, in dormitor, sa optezi pentru culori complementare, nu pentru nuante contrastante. Nuantele contrastante iti tin mintea in alerta, iar o minte alerta nu se va potoli suficient ca sa te lase sa dormi.
Tine cont si de orientarea camerei si de cantitatea de lumina pe care o primeste. O camera orientata spre nord este un mod natural intunecata – in cazul ei, albastrul o va intuneca si mai mult, pe cand argintiul va reflecta putina lumina si va crea o atmosfera de poveste.
Lasa un comentariu
0 Comentariu