Cum protejam bebelusii de frig in timpul somnului si nu numai

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.25

 

Exista tendinta acuta a parintilor romani sa isi infofoleasca bebelusii si copiii, de teama frigului. Insa relatia dintre copii si temperatura ambientala este esential diferita de cea a adultilor, si exista si metode mult mai eficiente de a-i proteja. Descopera care e temperatura de confort termic pentru un copii, cand „cald” devine „prea cald” si cum il poti mentine fericit. 

 

Copiii si frigul

Mai mult decat ceva cuantificabil, frigul este o chestiune abstracta care tine mai ales de perceptia personala. Problema este ca, la varste mici si foarte mici, copiii nu sunt capabili sa spuna ca le este frig, sau pur si simplu nu sunt atenti la asta. Iar daca pe copiii cu varste de peste 2 – 3 ani parintii obisnuiesc sa ii imbrace cum s-ar imbraca pe ei insisi, poate cu un pic mai gros, in cazul bebelusilor, teama de frig a adultilor este una acuta si adanc inradacinata.

 

Cand e frig in casa?

Fiecare dintre noi functioneaza mai bine la o anumita temperatura, la care ne simtim mai confortabil. Pentru cei mai multi adulti, 23 – 24 de grade este o valoare buna. Sa fie ea si pentru bebelusi?

 

 

Iar raspunsul specialistilor vine indata: pentru a preveni riscul de aparitie a sindromului mortii subite a sugarului, temperatura in camera de somn a celui mic ar trebui sa fie de aproximativ 18 – 20 de grade. Peste zi, la joaca, o valoare de 20 – 21 de grade Celsius este potrivita, in timp ce pentru baita, ea poate fi crescuta la 24 – 25 de grade.

Pentru bebelus, supraincalzirea este cel putin la fel de daunatoare ca si frigul; lipsa de grasime corporala ii face pe bebelusii mici sensibili la frig, insa temperaturile foarte crescute ii predispun riscului de aparitie a sindromului mai sus amintit. De aceea, cel mai bine este ca bebelusul sa stea intr-o camera racoroasa, dar sa fie imbracat adecvat.

 

Copilului meu ii e frig?

Multi parinti sunt convinsi ca bebelusului sau copilului ii este frig pentru ca are manutele sau piciorusele reci. De fapt, micutii nu stau bine la capitolul autoreglare a temperaturii corporale, asadar e posibil ca manutele lor mici, irigate de vase subtiri de sange, sa fie reci, chiar daca ei se simt confortabil.

Medicii recomanda sa verifici zona cefei copilului, sau a spatelui, in partea superioara. O sa descoperi frecvent ca micutul are manute reci, dar ceafa si spatele calde sau chiar transpirate, deci ii este mai degraba cald, decat rece. 

 

Cum tin imbracat copilul in casa?

Dupa varsta de 12 – 18 luni, copilul va fi imbracat exact asa cum te imbraci tu in casa: in tricou daca tu stai astfel, in tricou cu maneca lunga daca asa iti e si tie confortabil, in bluza si o vesta daca tu simti nevoia sa iti pui un hanorac.

Nu pierde din vedere ca cei mici au un metabolism foarte intens si ca ei sunt in permanenta miscare, asadar sunt mai rezistenti la frig decat adultii.

In cazul bebelusilor, in special al celor mici, pediatria moderna recomanda sa adaugi un strat in plus fata de cum esti tu imbracat. De pilda, daca tu stai in tricou si te simti confortabil, fara sa iti fie cald, pe bebe il poti imbraca intr-un body cu maneca scurta sau lunga. Daca tu porti o bluza cu maneca lunga, lui ii poti da un body cu maneca scurta pe sub bluza. 

 

Copiii si papucii de casa

Poate ca simti ca te ia cu fiori numai cand te gandesti la posibilitatea de a umbla desculta pe gresie, insa copilul tau isi scoate mereu sosetele din picioare. Si bine face!

Bebelusii deprind primii pasi cel mai bine desculti. Iar vara este bine sa ii lasi sa umble exact asa cum le place.

In cazul in care in casa ai 18 – 20 de grade, iar gresia este cu adevarat rece, poti incerca sa ii pui copilului sosetele cu talpite antiderapante, care sa ofere simultan confort si siguranta. Daca si le scoate frecvent, poti inlocui pantalonasii de casa cu o pereche de „hamleti”, insa iti recomandam sa cauti tot modele cu aplicatii din silicon pe talpa, astfel incat sa nu alunece. 

Papucii de casa vor fi acceptati si purtati de catre copii abia mult mai tarziu, dupa varsta de 4 – 5 ani. Multi dintre ei nu simt nevoia sa ii poarte nici macar dupa aceasta varsta. Iar ideea cu „racitul” sau cu infectiile urinare de la picioare desculte este doar un mit.

 

Copiii si baia

Stii cum uneori, iarna, te apuca groaza la ideea unui dus rapid, pentru ca ai inghetat deja pe afara suficient si nu te atrage deloc senzatia de rece pe care o ai cand esti ud si dezbracat? Ei bine, e o perceptie care nu ii incanta nici pe bebelusi, de aceea e bine ca in baie, sau in camera in care le faci baita de seara, sa fie ceva mai cald decat de obicei. 

Dupa cum am amintit deja, o temperatura de 24 – 25 de grade poate fi mai potrivita. Daca nu reusesti sa o asiguri, poti apela la cateva trucuri. De pilda, sa pui prosopul pe calorifer, sau in apropierea unui radiator – atentie la masurile de siguranta!! – astfel incat ele sa fie calde cand il scoti pe bebe din apa. Desigur, verifica daca nu cumva s-au infierbantat prea tare.

 

 

Copiii si somnul

Probabil ca cea mai mare si mai frecventa teama a parintilor este legata de faptul ca celui mic i-ar putea fi frig peste noapte. 

In primul rand trebuie sa stii ca temperatura corporala scade fiziologic pe timpul somnului de noapte, atat la adulti cat si la copii.

Apoi, e bine de stiut ca daca practici co-sleepingul si bebelusul doarme langa tine, ii va fi mai usor sa isi regleze temperatura corpului dupa a ta, prin urmare nu prea va mai avea nevoie sa fie invelit, decat daca e cu adevarat frig in incapere.

Avand in vedere ca cei mici se foiesc foarte mult si rareori stau inveliti, si daca mai luam in calcul si faptul ca pana la varsta de un an, siguranta la somn impune absenta paturicilor din patut, varianta cea mai potrivita ramane cea a unui sac de dormit.

Atunci cand cauti saci de dormit pentru copii, mai ales pentru cei mai mici de 3 ani, aspectele la care trebuie sa fii atent sunt diferite de criteriile de selectie privind produsele pentru adulti. Cel mai important este ca dimensiunile sa fie potrivite si adecvate varstei, astfel prevenindu-se alunecarea celor mici in interiorul unei piese prea mari. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu