Somnul este o parte foarte importanta in viata fiecaruia dintre noi, iar cand ai probleme constante legate de insomnii, viata poate deveni grea si cenusie, puterea de concentrare scade, iar sanatatea se subrezeste. In continuare, solutii practice pentru un somn mai bun.
Multe persoane se intreaba: somnul nu ma ia; de ce? Ce pot sa fac? Cum pot sa imbunatatesc lucrurile? In continuare, cateva sfaturi interesante, simplu de pus in practica, legate de metode pe care le-ai putea testa.
Cate ore trebuie sa dormi?
Este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun cei care pierd noptile – indiferent de motiv: cate ore trebuie sa dormi ca sa fii sanatos si sa nu iti suprasoliciti organismul?
Chiar daca informatia nu te va invata cum sa adormi repede, merita sa stii ca necesarul de ore de somn variaza de la o persoana la alta, dar in general adultii sanatosi au nevoie de 7 – 9 ore de odihna in fiecare zi.
De ce nu pot sa dorm noaptea?
Atunci cand se intreaba “De ce nu pot sa dorm noaptea?” cei care sufera de insomnii pierd din vedere un lucru foarte important: stilul de viata influenteaza in mod decisiv odihna. Cu o abordare corecta, vei putea deveni una dintre fericitele persoane care adorm in cateva minute dupa ce pun capul pe perna.
Exista mai multe posibile motive pentru aceste probleme cu somnul. De pilda, pana la 20% dintre oameni sunt “pasari de noapte”: ritmul lor circadian este diferit de cel al majoritatii.
Alte persoane, desi depun o munca intelectuala importanta, nu sunt mai deloc solicitate fizic si atunci nu reusesc sa se imprieteneasca cu somnul.
Stresul te poate impiedica sa ai un somn odihnitor. Si din pacate nu suntem intotdeauna constienti de factorii care ne streseaza sau de doza de ingrijorare pe care am reusit sa o acumulam.
Lipsa de melatonina poate face ca toate cautarile tale despre cum sa adormi mai repede sa fie inutile. In acest caz, un supliment cu melatonina ar putea fi de ajutor; exista multe asemenea produse in farmacii.
In sfarsit, poate ca suferi de insomnie cronica, iar oboseala acumulata te impiedica sa te odihnesti. In acest caz e bine sa consulti un somnolog care sa te indrume.
Ce sa faci cand ai insomnii?
In regula, am stabilit ca pot exista diverse motive pentru care nu poti sa dormi, dar ce sa faci cand ai insomnii? Cum sa le combati?
– Primul sfat pe care il vei primi daca intrebi in jur cum sa adormi mai repede este sa te relaxezi. Exista 4 elemente cheie care te ajuta sa faci asta.
– Un mediu linistit. Evident, multi oameni nu pot dormi daca in dormitor este lumina sau galagie.
– Un punct asupra caruia sa te concentrezi. Multi oameni cu aceeasi plangere comuna – “nu pot sa adorm” sustin ca o fraza, un cuvant, o mantra, un tipar de respiratie sau o imagine mentala ii ajuta sa isi mute focusul catre altceva decat problemele zilnice.
– O atitudine pasiva. E foarte probabil sa te bucuri de un somn usor daca accepti ca e normal ca mintea sa rataceasca in toate partile. Tot ce trebuie sa faci este sa revii la punctul asupra caruia te concentrai, de fiecare data cand constati ca mintea ta a luat-o razna.
– O pozitie confortabila. Nu ai cum sa te bucuri de un somn linistit daca nu ai parte de un loc cumsecade pentru somn, preferabil un pat.
Care e cea mai buna pozitie pentru somn?
Multa lume se intreaba cum ar trebui sa se culce, sau pe ce parte e bine sa dormi ca sa nu te trezesti pana dimineata. Realitatea este ca nu exista o reteta universala. Unele persoane care sufera de insomnii si practica tehnici de relaxare prefera de exemplu sa faca asta stand intinse pe spate, cu mainile pe langa corp sau odihnindu-se confortabil pe abdomen.
Alte persoane interesate de cum sa adormi mai repede evoca pozitia culcat pe o parte; unii spun ca partea stanga ar fi mai bune decat partea dreapta pentru ca anatomia organelor digestive previne refluxul gastric. Altii dorm mai bine pe dreapta.
Si desigur este mentionata si ultima varianta: nu pot sa dorm decat pe burta. Si e in regula, atata timp cat aceasta pozitie nu iti da dureri de spate si te ajuta sa te odihnesti.
Muzica relaxanta: da sau ba?
Insomniacii se intreaba daca muzica relaxanta i-ar putea ajuta sa adoarma mai usor. Ca si in cazul pozitiilor de somn, cel mai bun sfat pe care il putem oferi este sa testeze si sa vada daca aceasta solutie functioneaza pentru ei sau nu.
Nu exista propriu-zis muzica de adormit, dar exista muzica ce pare sa ii ajute pe unii dintre noi sa intre intr-o stare de liniste interioara care il aduce pe Mos Ene pe la gene.
Exista ceaiuri pentru somn?
Atata timp cat nu te astepti de la aceste ceaiuri pentru somn sa actioneze la fel de puternic ca somniferele, atunci da, exista.
Daca te intrebi ce ar trebui sa contina un ceai pentru somn linistit, cele mai cunoscute plante recomandate inainte de culcare sunt teiul, musetelul, valeriana, lavanda si pasiflora. Mai mult, simplul ritual de a pregati ceaiul, de a-l bea cald intr-o atmosfera linistita, cu o carte draga, e un sprijin pentru a intra intr-o stare favorabila somnului.
Inainte de a-ti face griji despre insomnie, ai un mediu potrivit pentru somn?
Poate ca te intrebi: de ce nu pot dormi noaptea? Dar te-ai asigurat in prealabil ca sunt intrunite conditiile cele mai importante pentru asta?
Fa intuneric in dormitor. Renunta la lampile de veghe, monteaza draperii groase care sa blocheze lumina de pe strada. Bezna te ajuta sa adormi mai usor.
Gandeste-te sa folosesti dopuri de pus in urechi. Mai ales daca ai un somn foarte usor, daca esti genul de persoana care doarme iepureste, linistea totala e foarte importanta.
Patul e confortabil, perna e potrivita, salteaua e adecvata problemelor tale de spate? Nu poti avea un somn linistit daca atunci cand te intorci de pe o parte pe alta te coplesesc durerile de sale sau te incurca gatul stramb.
Lasa un comentariu
0 Comentariu