Un colt linistit de incapere, imbracaminte lejera, o saltea sau o patura si 10 – 15 minute de singuratate plus putina vointa este tot ce ai nevoie pentru a putea incepe sa meditezi chiar acum. Afla mai multe despre aceasta metoda dovedita de diminuare a stresului si anxietatii si profita de beneficiile sale in fiecare zi.
Prezenta in multe dintre curentele spirituale ale lumii, meditatia constanta in concentrarea mentala catre un anumit subiect prin folosirea de diverse tehnici. Poate fi practicata acasa sau intr-un spatiu special destinat acestei activitati, in pozitie sezand pe jos, cu picioarele incrucisate, sezand pe scaun, intins la orizontala sau in picioare, cu sau fara asistenta unui instructor, si poate dura intre 8 si 20 de minute pentru incepatori si pana la cateva ore pentru avansati.
Ce este meditatia
Prin meditatie se face referire la folosirea unei tehnici specifice care permite concentrarea asupra unui singur obiect (idee, gand, activitate etc.) cu scopul de a antrena atentia si capacitatea de constientizare si de a obtine calm si claritate mentala. Literatura de specialitate considera ca o activitate poate fi considerata meditare daca include trei elemente esentiale:
– folosirea unei tehnici specifice
– relaxarea constienta si intentionata a mintii
– stare auto-indusa, nu generata de factori externi
Tipuri de meditatii
Prezenta in multe culturi de pe intreaga planeta, meditatia este clasificata in doua mari categorii in functie de modul de abordare a realitatii inconjuratoare si interne:
– meditatia concentrativa – presupune concentrarea asupra unui obiect tangibil (lumanare, un punct pe perete etc.), abstract (idee, gand etc.) ori fiziologic (propria respiratie)
– meditatia cu monitorizare deschisa – cunoscuta si sub denumirea de mindfulness, presupune observarea detasata a tuturor evenimentelor din realitatea imediata, fara concentrare pe unul anume
– meditatia spirituala – sau rugaciunea, este meditatia bazata de citirea sau rostirea unor texte religioase, precum cele din Scriptura
– meditatia in miscare – face referirea la concentrarea mintii asupra propriului corp, a respiratiei si muschilor, in timpul realizarii unor exercitii fizice ( Tai Chi, Qigong, meditatie Yoga)
– mediatia cu mantra – rostirea cu voce tare sau in gand a unor silabe sau cuvinte cu frecvente speciale de vibratie
Exista si tehnici care imbina mai multe categorii, precum meditatia vipassana care asociaza meditatia concentrativa cu cea prin monitorizare directa.
Beneficiile meditatiei
Prin practicarea frecventa de exercitii de meditatie, mintea si intregul corp se echilibreaza avand ca si consecinta numeroase beneficii emotionale si fiziologice:
– mai putina anxietate si stres prin metode de relaxare psihica
– diminuarea impulsivitatii
– reducerea sentimentului de singuratate, frica si nesiguranta
– imbunatatirea stimei de sine, a inteligentei emotionale si a starii generale a corpului
– o stare de relaxare si de optimism
– reduce riscul de instalare a depresiei
– imbunatateste memoria, creste puterea de concentrare si capacitatea de procesare a informatiilor
– intareste sistemul imunitar, reduce tensiunea arteriala, previne problemele inflamatorii si ajuta in tratarea unor afectiuni respiratorii, precum astmul
– creste nivelul energetic, imbunatateste ritmul cardiac si prelungeste durata de viata
Desigur, cele mai bune rezultate se obtin prin meditatii zilnice, insa vei resimti efectul si daca investesti macar 10 – 20 de minute, de doua-trei ori pe saptamana.
Cum meditezi
Indiferent de tehnica de meditatie pentru care optezi, exista cateva aspecte comune si importante care te vor ajuta sa treci mai usor prin acest proces si sa obtii mai repede rezultate vizibile.
Ai nevoie, in primul rand, de un spatiu izolat si linistit in care sa fii singur cu gandurile tale si sa te poti concentra. Poate fi vorba despre un colt din dormitor, living sau balcon, un spatiu pe acoperisul blocului pe timp de vara, o zona in gradina proprie sau intr-un parc suficient de mare pentru a nu fi deranjat, un colt din propriul birou, in pauza de masa, daca poti sa incui usa etc.
Este bine sa porti haine lejere, care sa nu jeneze circulatia sangelui, si daca vorbim despre exercitii de yoga acasa sau la sala, sa iti permita sa realizezi lejer toate miscarile.
In functie de pozitia selectata pentru meditatie, poti avea nevoie de un scaun sau de o simpla saltea de gimnastica. Poti folosi diverse tehnic ajutatoare precum concentrarea asupra respiratiei, muzica de relaxare, mantre, tehnici de vizualizare mentala etc.
Iti recomandam sa aerisesti incaperea inainte de a incepe orice tip de exercitii de concentrare sau sa lasi geamul deschis in timpul lor, daca de afara nu vin zgomote deranjante.
PosturaLotus si variantele sale
Ce mai cunoscuta este pozitia lotus care presupune asezarea pe sol, in sezut, cu spatele drept si picioarele incrucisate, astfel incat talpile picioarelor sa fie pozitionate, fiecare, pe soldul opus. Pentru cei care sunt la inceput de drum, pozitia lotusului se poate dovedi dificila, motiv pentru care se folosesc cateva posturi derivate, precum sfertul de lotus sau pozitia birmaneza, care permit mentinerea fiecarei talpi in fata genunchiului opus, sau semi-lotus, cu un singur picior ridicat de soldul opus si celalalt mentinut pe sol, in fata genunchiului.
Vajrasana sau Diamantul
O alternativa mai confortabila la postura lotus poate fi diamantul, usor de abordat chiar si de catre persoanele mai putin flexibile. In acest caz te vei aseza in genunchi, cu calcaiele sub sezut si mainile asezate relaxat pe coapse.
Mediteaza stand pe scaun
Aceasta pozitie se foloseste atat in meditatia Zen, cat si in cea hindusa, dar si in meditatia transcendentala. Poti folosi perne intre spate si spatar sau sub picioare, pentru a asigura atat o postura confortabila.
O pozitie corecta presupune mentinerea dreapta a spatelui, de la zona pelvizului pana la gat, asezarea picioarelor intr-o pozitie relaxata si fixarea privirii intr-un punct aflat de 60 – 90cm in fata.
Concentreaza-te intins la orizontala
Daca muschii spatelui nu iti permit sa mentii pentru mai mult timp o postura verticala sau in sezut, te poti intinde la orizontala, avand grija ca corpul sa se afle in linie dreapta, de la coccis la varful capului, palmele orientate in sus si picioarele usor departate, cu talpile la nivelul umerilor.
Este important sa nu faci sedintele de meditatie in aceasta postura pe pat, pentru ca nu vei putea mentine corpul drept si probabil vei adormi, ci pe o saltea din burete subtire sau pe o patura intinsa pe podea.
Meditatia stand in picioare
La fel de bine poti adopta si pozitia stand in picioare, pe care o vei intalni cel mai adesea in meditatia Tai-Chi. In acest caz nu ai nevoie de saltea, insa trebuie sa acorzi o atentie sporita centurii abdominal-lombare, unde muschii trebuie sa fie suficient de incordati pentru a nu permite curbarea coloanei si bombarea abdomenului.
Umerii trebuie sa fie relaxati, insa trasi usor inapoi, capul drept, cu barbia paralela cu solul sau doar usor coborata si talpile asezate la o distanta egala cu cea dintre umeri.
Meditatia cu mantre sau meditatia OM
Mantrele sunt silabe sau cuvinte cu sau fara inteles, repetate in timpul meditatiei pentru a concentra mintea intr-un anumit mod. Se considera ca silabele si cuvintele rostite sau gandite au o vibratie specifica ce influenteaza intregul univers si implicit, propriul corp.
Vei gasi sub aceasta denumire mantre tibetane traditionale precum mantra Shakyamuni (“Om Muni Muni Mahamuni Shakyamuniye Svaha”) pentru dezvoltarea sufletului sau mantra medicinei Buddha (Tayata Om Bekanze Bekanze Maha Bekanze Radza Samudgate Soha), una dintre exemplele de mantre pentru vindecare.
In acelasi timp, vei gasi in carti si pe Internet si diverse sintagme si fraza mai noi, folosite ca mantre pentru sanatate precum “Fiecare celula a corpului meu este sanatoasa si iubita”. Una dintre cele mai simple mantre puternice pe care le poti folosi este “OM”, mantra considerata a atinge frecvente sacre de vindecare, vibrand la 432Hz, frecventa primordiala a universului.
Repetarea mantrei se face in mod traditional de 108 sau 1008 ori, insa meditatia pentru incepatori indica chiar si 20 de repetari, care aduc efecte benefice, mai ales daca sunt incluse in sedinte zilnice de meditatie.
Muzica de meditatie spirituala
Una dintre cele mai vechi si mai simple metode in care poti lupta impotriva stresului si anxietatii este sa asculti muzica. Insa nu orice fel de muzica. Anumite frecvente si ritmuri au rolul de a ne regla nivelul energetic, cu efect, in primul rand la nivel emotional, dar si la nivel fiziologic.
Muzica chinezeasca de relaxare foloseste instrumente traditionale cu corzi si de suflat care creeaza sunete clare si diafane. Ajuta atat la calmarea mintii, cat si la imbunatatirea concentrarii, atunci cand meditezi sau cand muncesti la birou.
Muzica de relaxare tibetana traditionala este interpretata la diverse boluri metalice, care genereaza sunete pline si patrunzatoare. Muzica tibetana reprezinta o alternativa mai potrivita la cea chinezeasca daca rezonezi mai bine la tonurile joase decat la cele inalte. Gasesti astfel de compozitii si sub numele de muzica tibetana vindecatoare, pentru ca se considera ca frecventa sunetelor emise ajuta la echilibrarea intregului organism.
De ajutor in timpul meditatiei iti mai pot fi si sunetele din natura (ploaie, valurile marii, vantul prin crengile copacilor etc.) cunoscuta si sub denumirea de muzica de relaxare Zen. Aceste tipuri de inregistrari sunt folosite si ca muzica terapeutica de relaxare pentru diminuarea starilor de anxietate, tratarea insomniilor cronice etc.
Pe lista cu exemple de muzica de linistire a mintii mai poti trece si o parte din piesele de muzica clasica, cu un ritm ceva mai lent, potrivite starii pe care doresti sa o atingi prin meditatie.
Resurse de muzica de relaxare a mintii sunt si cantecele traditionale indiene sau africane concepute special pentru meditatie.
Si nu in ultimul rand amintim piesele concepute pe calculator, care folosesc in mod special anumite frecvente benefice corpului uman (174Hz, 963Hz etc.), considerate muzica de vindecare profunda, ce are capacitatea de a afecta organismul uman pana la nivel celular.
Ai deci la dispozitie foarte multe optiuni care sa te ajute sa ajungi mai usor la acea stare de calm in care poti incepe sa simti beneficiile acestei practici.
Ce este meditatia ghidata
Prin meditatie ghidata se face referire la varianta in care meditezi impreuna cu o alta persoana care iti este instructor si te ajuta sa treci mai usor prin primele etape ale procesului. Desi multe persoane nu considera aceasta forma ca fiind meditatie autentica, pentru ca notiunea implica, prin excelenta, scufundarea in propriul eu, in singuratate, este o modalitate moderna prin care fiecare dintre noi poate invata sa mediteze, pentru a face ulterior singuri acest lucru.
Vei experimenta meditatia ghidata atat la un curs de yoga pentru incepatori, cat si daca decizi practici yoga acasa si folosesti tutoriale de pe Internet, dedicate special acestui tip de meditatie.
Meditatia spirituala prin rugaciune
Rugaciunea este o forma de meditatie spirituala, pe care insa putini invata sa o realizeze astfel incat binefacerile sale sa fie cat mai mari. Se spune ca controlul respiratii in timpul rugaciunii ajuta mintea sa se concentreze asupra cuvintelor, lasand la o parte distragerile lumesti, si face ca rugaciunea sa ajunga la inima.
Una dintre cele mai cunoscute texte de rugaciune de linistire a mintii este Rugaciunea inimii. Cu respiratie gestionata constient dupa indicatiile calugarilor, rugaciunea este spusa mai lesne, mai ales in momente de tulburare, cand atentia este distrasa de probleme.
Cu toate acestea, respiratia ramane in rugaciune o solutie de eficientizare psihologica, si nu spirituala, ajutand credinciosul sa se concentreze mai bine asupra legaturii cu Duhul Sfant, fara a interveni in aceasta.
Ce inseamna Zen
Cuvantul Zen inseamna liniste si calm si denumeste de multe ori starea la care se doreste a se ajunge prin meditatie, relaxare si gandire pozitiva. Zen este una dintre cele mai cunoscute forme ale budismului japonez, ce are specifica meditatia Zen despre care stiinta a dovedit ca poate ridica pragul de sensibilitate la durere.
Ramanand tot in zona stiintei, mai putem spune ca starea de Zen se atinge atunci cand informatia din mintea ta este in conformitate cu informatia din jurul tau si nu mai exista nici un conflict care sa determine stari negative.
Colocvial, expresia “a fi Zen” se foloseste pentru a indica o stare de calm mental intr-o situatie stresanta si poate reprezenta obiectivul procesului de meditatie.
Lasa un comentariu
0 Comentariu