Poti schimba sau imbunatati aspectul dormitorului si fara a cheltui mii de lei pe noi piese de mobilier, fiind suficient sa faci cateva schimbari personale de decor, printre care se afla si tapitarea tabliei de pat sau adaugarea acesteia unui model clasic. Cu putina imaginatie, timp liber si accesoriile si uneltele necesare, iti poti decora singur/a dormitorul intr-un mod original si placut.
Inainte de a modifica sau remodela complet dormitorul spre a se potrivi unui nou stil sau daca doresti, pur si simplu, sa schimbi atmosfera sau sa ai parte de mai mult confort in pat, tablia tapitata poate fi o solutie care nu doar ca iti da mai multa comoditate la odihna, dar si decoreaza frumos incaperea. Si partea cea mai buna este ca nu e neaparata nevoie sa cumperi un intreg pat, ci sa iti faci propria tapiterie alegand accesoriile si materialele potrivite personalitatii si necesitatilor tale.
Din aceste randuri vei afla cate ceva despre cum sa iti faci propria tablie tapitata de pat, fara foarte mari sacrificii financiare. Totusi, vei avea nevoie de cateva materiale, care difera de la un model la altul si in functie de cum doresti sa arate produsul final si cum sa se simta acesta la atingere.
Ce iti trebuie
De obicei, vei avea nevoie de o bucata de placaj sau o rama de dimensiunile patului pe partea pe care doresti sa pozitionezi respectivul spatar de pat si cateva scanduri in care se prinde la final, pentru a sta in picioare.
Alaturi de acestea, utile vor fi vatelina sau malivatul, care vor fi folosite drept umplutura in scopul de a obtine acel efect “pufos”, mai bogat si opulent. Drept decor si pentru a acoperi captuseala se va folosi materialul textil dorit, ale carui dimensiuni ar trebui sa fie mai mari decat placajul, cartonul sau dimensiunile tabliei pe care doresti sa o acoperi.
In vederea ornarii, vei folosi fasii de dantela, broderie, nasturi sau snur gros, de exemplu, fiindu-ti utile si o bormasina cu burghiuri subtiri sau o surubelnita electrica, un capsator, cateva suruburi pentru a fixa partea aceasta de pat, precum si ac si ata.
Cum construiesti
Cand ai procurat toate elementele componente, te vei gandi cum sa le transformi intr-o tablie de pat tapitata. Cand folosesti nasturi, e mai usor sa ii pozitionezi mai intai, facand masuratorile adecvate, pentru ca acestia sa fie drepti si sa nu te deranjeze vizual mai tarziu. Masori folosind o ruleta sau un metru de croitorie pe placaj sau elementul fix si tare folosit in acest scop, marcand cu un creion punctele in care se vor afla nasturii, facand, mai apoi, gauri subtiri in acele zone folosind mica bormasina sau surubelnita electrica si un holsurub subtire.
Apoi, poti acoperi tablia cu vatelina, prinzand-o in partea din spate cu tinte sau capsand-o. Ai grija ca aceasta sa fie la fel de groasa pe toata lungimea, pentru a nu exista denivelari.
Calci materialul pentru exterior cu fierul pentru ca acesta sa nu aiba cute si sa fie intins drept, peste placaj, dupa care il prinzi cu capsatorul in acelasi mod precum bucata de vatelina. Acum poti lua nasturii si ii poti coase peste material, folosind acele gauri trase la inceput cu bormasina sau surubelnita electrica, pentru fixarea lor folosind niste bucati mici de material pastrate din cel folosit pentru acoperirea vatelinei.
Ultimul pas este de a face micul cadru din scanduri care vor asigura prinderea modelului de tablie de pat.
Idei decorative
Pentru a obtine un aspect cu totul inedit, daca iti plac carpetele sau goblenurile, ori alte tipuri de tesaturi decorative pe care ai vrea sa le incorporezi patului tau, poti face asta prin incropirea unei tablii tapitate. Pur si simplu, inlocuiesti materialul cu care ai acoperi placajul sau cadrul de prindere cu piesa textila dorita.
Pentru un dormitor modern poti folosi un design in nuante contrastante cu “broderie” formata din snururi de bumbac de culoare deschisa pe un fundal contrastant. Va fi pe gustul celor care doresc un pat tapitat cu aspect contemporan, cu linii drepte si un design curat, fara prea multe detalii stilistice. In plus, poti face asta dintr-o bucata de placaj, putina vatelina, snururi decorative si doua bucati de material. Vei gauri placajul si materialul de tapiserie, dupa care vei trece snurul prin respectivele orificii spre a completa designul.
Pentru un aspect rustic, si cand ai suficient timp la dispozitie, poti recurge la o tapiserie cu “volanase”, astfel incat intregul ansamblu sa ofere personalitate locuintei. Vei obtine un design texturat, care va necesita putin timp spre a fi completat, dar va imbina aspectul interesant cu utilitatea, caci se va dovedi confortabil.
Cand nu iti mai place acea tablie de pat capitonata si doresti sa o transformi putin, din punctul de vedere estetic, poti recurge la schimbari minore, pentru care nu vei avea nevoie de prea multe ustensile. Iti este necesara o bucata de material suficient de mare incat sa acopere in intregime bucata de mobilier existenta, dar si pentru prinderea sa pe spate, precum si un lipici bun si un capsator pentru placaj, pe care le vei folosi pentru fixarea respectivei textile.
Un proiect cu adevarat personal este construirea unei cuverturi formate din piesele de imbracaminte sau amintirile textile preferate, ori intr-un design care doresti sa te reprezinte, cu care vei imbraca o tablie existenta sau vei realiza forma dorita dintr-un placaj pe care il vei acoperi cu aceasta. Ajuta la adaugarea culorii in incapere, intr-un mod placut, in acelasi timp pastrand amintirile favorite de peste ani.
Pentru un design diferit, din acelasi material, poti incerca sa “imparti” tablia in mai multe bucati pe care le tapitezi separat, cu acelasi tip de material, in aceeasi culoare sau in nuante complementare, dupa dorinta, mai apoi atasand piesele pe o placa mai mare cu agatatoare la spate sau direct pe perete.
Indiferent de modul in care doresti sa faci o schimbare in locuinta, adaugarea tapiteriei potrivite iti poate anima dormitorul si ii poate da personalitate si jovialitate, facandu-te sa iti doresti sa revii in fiecare seara in confortul saltelei si al sustinerii pentru spate pe care le vei avea. In plus, petreci putin timp exersandu-ti imaginatia si expunandu-ti gusturile estetice.
Lasa un comentariu
0 Comentariu