Pentru o odihna ireprosabila, noapte de noapte, dormitorul tau trebuie sa fie transformat intr-un fel de sanctuar al relaxarii. Nu e greu; trebuie doar sa ai un bun punct de pornire si sa respecti cateva etape simple.
Amenajarea dormitorului este o etapa foarte importanta din intreaga transformare a unei case intr-un camin. Nu e suficient sa aduni, in camera ta, toate lucrurile care iti plac; ele trebuie sa creeze un intreg armonios si atractiv. Iata care sunt etapele pe care trebuie sa le urmaresti in acest proces.
Varuieste
Chiar daca pare sa fie o mare bataie de cap, si poate ca nu iti doreai sa dai o asemenea amploare intregului proces de renovare, varuitul peretilor este un mod simplu, eficient si la indemana pentru a improspata atmosfera.
In cazul in care albul ti se pare prea obisnuit si prea banal pentru stilul tau, poti alege una dintre nuantele tale favorite, insa atentie: specialistii spun ca rosul, de pilda, are darul de a ne agita, deci nu e o alegere potrivita. Probabil ca cea mai buna optiune este o culoare amuzanta, insa adaptabila, usor de asortat si care sa iti placa si peste un an.
Daca iti place sa desenezi si ai talent in aceasta directie, ai putea sa vopsesti unul dintre pereti cu vopsea speciala pentru tabla. Astfel, poti schimba decorul incaperii ori de cate ori ai ceva timp si te simti inspirat sa desenezi ceva nou.
Aranjeaza podeaua
Poate ca nu vrei sa schimbi parchetul chiar acum, dar poti investi intr-un covoras moale pe care sa il asezi la marginea patului. Daca incaperea este suficient de mare, poti cumpara un set asortat pe care sa il amplasezi in zonele cheie ale incaperii.
Alege un pat pe placul tau
In general, persoanele care isi amenajeaza dormitorul incep alegerea mobilierului concentrandu-se asupra unui anumit model de pat. Odata ce s-au hotarat asupra acestui aspect, intregul design se adapteaza acestuia. Pe de alta parte, daca ai deja o anumita tema in minte, poate ca vei prefera sa alegi patul pe baza acesteia.
Exista o multime de optiuni la dispozitia cumparatorilor, atat in materie de dimensiuni, cat si de design, asadar ai de unde alege ceva adecvat. Rezista tentatiei de a achizitiona un model supradimensionat pentru camera pe care o ai la dispozitie, caci e pacat sa ocupi tot spatiul astfel.
Nu uita de noptiere
Chiar daca noptierele par a fi un mobilier mic si usor de trecut cu vederea, utilitatea lor este atat de importanta! Multumita lor, poti avea la indemana obiectele de care ai nevoie peste noapte, ca sa nu mai spunem despre cat de avantajoase sunt ele din punct de vedere al aspectului pe care il imprima incaperii.
Elimina surplusul
Daca amenajarea dormitorului a inceput cu varuitul, e clar ca ai golit complet camera in prealabil. Pe de alta parte, acum ca ai terminat, exista o mare tentatie de a face loc, inapoi, tuturor maruntisurilor pe care le aveai inainte.
Poate ca nu te induri sa arunci chiar acum toate acele obiecte care, sa recunoastem, sunt practic inutile, dar o solutie de compromis la care e ok sa apelezi este cea a unui corp de mobilier care sa le “ascunda”. Dupa o perioada de timp iti va fi mai usor sa decizi care sunt obiectele de care ai cu adevarat nevoie si care este balastul de care te vei simti usurat sa scapi.
Evita oglinzile
Oglinzile creeaza un efect vizual spectaculos, dar ele nu sunt potrivite in dormitor pentru ca, de cele mai multe ori, reusesc sa genereze o stare de agitatie si favorizeaza pornirile autocritice. In schimb, aerul prospat si lumina naturala sunt exact ceea ce iti trebuie!
Alege surse de iluminat adecvate
De multe ori, secretul unui dormitor placut sunt sursele de lumina intelept alese. Daca dimineata cand te trezesti ai nevoie de cat mai multa lumina naturala, care sa te puna in miscare, spre seara iti trebuie sa poti filtra si regla cantitatea de lumina din incapere.
O idee mult mai buna, care sa inlocuiasca lustra obisnuita (si puternica) din tavan este cea a multiplelor corpuri de iluminat amplasate in zone cheie ale incaperii: pe noptiere, deasupra patului, deasupra masutei de toaleta, in zona de relaxare (daca ea exista). Astfel, poti modula si regla directia si intensitatea luminii in asa fel incat sa nu iti deranjeze somnul.
Alege o saltea buna
Si cand spunem buna, ne gandim la cea mai buna din oferta disponibila pe piata. Gandeste-te ca petreci in pat macar 8 ore pe zi, adeseori stand mult timp in aceeasi pozitie, deci un model care sa ofere sustinerea adecvata este esential. Nu te multumi cu o saltea 160 x 200 cm doar pentru ca aceasta este marimea patului tau; alege-o pe cea care se potriveste cel mai bine greutatii tale, spatelui tau si eventualelor probleme pe care le are.
Alege un topper de calitate
Daca ai investit intr-o saltea buna, ai cu siguranta nevoie si de un topper excelent pentru ea. Acesta nu numai ca o protejeaza in timp, dar iti ofera si tie confortul suplimentar de care ai nevoie pe o saltea care exceleaza la capitolul sustinere.
Cele mai bune alternative sunt topperele cu puf si pene, dar nu toata lumea le tolereaza, iar ele ridica si unele probleme de moralitate, avand in vedere conditiile in care sunt crescute aceste animale. Poti opta, in acest caz, pentru un topper din bumbac – mai accesibil si din punct de vedere financiar.
Elimina factorii de stres
Si cand spunem asta, ne referim, ai ghicit, la ecrane. Telefonul, televizorul, tableta – toate acestea ar trebui sa fie interzise in dormitor. Lumina albastra a acestora este de natura sa interfereze cu secretia de melatonina si sa iti afecteze somnul, iar stimularea nervoasa pe care o produc nu e nici ea de ajutor.
Daca vrei sa vezi un film inainte de culcare o poti face cuibarit comod in fotoliul preferat din living; alarma telefonului poate fi cu usurinta inlocuita cu un ceas obisnuit, iar ultimele intamplari de pe social media, care iti vor tulbura cu siguranta somnul, pot astepta pana a doua zi.