Te ingrijoreaza alergiile tale sau ale cuiva din familie? Sau poate ca pur si simplu iti doresti sa ai grija de sanatatea ta, de vreme ce tocmai ai inlocuit salteaua veche. Acarienii sunt o adevarata pacoste si un potential pericol pentru persoanele cu diverse sensibilitati.
Atunci cand discutam despre acarieni, exista tentatia de a minimiza impactul acestora. Pe de alta parte, pentru o persoana care sufera de alergii, acarienii se pot transforma intr-o problema importanta si greu de prevenit sau de controlat.
Ce sunt acarienii?
De cele mai multe ori, aceste mici insecte denumite acarieni raman nevazute pentru ochii nostri. Acarienii au dimensiuni submilimetrice: 0.2 – 0.3 mm. Ei fac parte din familia arahnidelor, fiind inruditi cu paianjenii si capusele.
Exista doua specii mai cunoscute de acarieni: Dermatophagoides pteronyssinus si Dermatophagoides farinae. Ambele sunt foarte raspandite si pot fi gasite practic oriunde: pe pat si pe covor, in praful de casa, in draperii si asa mai departe.
Desi pot declansa o multime de probleme, acarienii sunt considerati in general inofensivi: nu produc boli, nu pisca, nu sunt inruditi cu puricii.
Unde traiesc acarienii?
Dupa cum am spus si putin mai sus, poti gasi acarieni peste tot in locuinta. Ei se hranesc cu celulele moarte, descuamate, pe care le gasesti in praful de casa, deci gasesc conditii optime de dezvoltare in special in saltele.
Se spune ca o saltea obisnuita contine in jur de 2 milioane de acarieni. Acestia iubesc mediile umede, calde si intunecate, cu temperaturi intre 20 si 25 grade si umiditate intre 60 si 70%. Desi ii gasesti si in tapiterii sau covoare, saltelele sunt mediul cel mai prielnic pentru ei, caci timp de minimum 8 ore pe noapte, corpul nostru emana caldura si transpiratie si le “furnizeaza” celule moarte ca hrana.
Peste zi, acarienii migreaza la suprafata saltelei; pe timp de zi se aduna in centrul acesteia, unde se protejeaza impotriva deshidratarii. Combaterea acarienilor se poate dovedi, deci, dificila, odata ce acestia s-au instalat si se simt ca acasa.
Acarienii din saltea au si un ritm fantastic de inmultire. In cateva saptamani, cateva exemplare pot deveni peste 1 milion.
Alergie la praf?
Este doar un fel de a spune. De fapt, este vorba cel mai adesea de alergie la acarieni. Chiar daca acarienii in sine nu par sa declanseze alergii, fecalele lor si invelisul pe care ouale si puii le lasa in urma in fiecare faza de dezvoltare contin niste proteine care afecteaza persoanele sensibile.
Desigur, praful poate contine si alte particule alergenice, de pilda polen sau spori de mucegai, dar daca vorbim despre praful de casa si despre un sezon in care polenul nu prea e intalnit, mai degraba ar trebui sa investighezi subiectul acarienilor.
Ce simptome sunt caracteristice alergiei la acarieni?
Alergiile sunt un subiect generos, pe care medicii mai au pana sa il epuizeze.
Intai trebuie sa lamurim un lucru: in ceea ce ii priveste pe acarieni, muscaturi ale acestor insecte ies din discutie: acarienii nu pisca si nu inteapa. Deci, daca pe corpul tau sau al copilului apar muscaturi/piscaturi de insecte, e mai probabil v-ati procopsit cu un purice.
Cele mai comune simptome sunt reprezentate de stranut, secretii nazale transparente si abundente, ochi rosii, mancarime in zona ochilor. La unele persoane, acarienii pot declansa tusea alergica persistenta, iar in unele cazuri lucrurile sunt atat de grave incat se vorbeste despre simptome de astm.
Exista persoane care au o sensibilitate aparte in sfera cutanata, iar in cazul lor apar pusee de dermatita atopica. Uneori, eczema poate fi limitata la o zona mica si poate ramane discreta, alteori insa ea se extinde atat de mult si e atat de deranjanta incat pacientii se prezinta la medicul dermatolog intrebandu-se daca e scabie sau alergie.
Cum scapam de acarieni?
Acarienii se inmultesc atat de repede si au un sistem de protectie atat de bine pus la punct, incat nu e usor sa scapam de ei, odata ce s-au instalat confortabil in saltelele noastre. Se poate incerca aspirarea cu putere maxima a saltelelor, curatarea acestora cu abur fierbinte, aplicarea unui spray pentru acarieni, dar aceste masuri sunt eficiente in special impotriva insectelor adulte si vii; incarcatura de deseuri produse de acestea este dificil de inlaturat.
In cazul in care alergia la acarieni este dovedita, o metoda eficienta ar fi sa iei in calcul inlocuirea saltelei: o saltea ortopedica noua, de buna calitate, iti ofera un punct de plecare pentru un somn linistit.
Odata achizitionata, salteaua trebuie protejata adecvat. Un prim pas este sa adaugi un topper lavabil, care poate fi spalat frecvent si care absoarbe transpiratia corpului si “preia” majoritatea celulelor descuamate.
Salteaua trebuie instalata pe o somiera cat mai aerisita si trebuie sa fie cat mai bine ventilata. Multe dintre saltelele moderne sunt confectionate din materiale care descurajeaza dezvoltarea si multiplicarea acarienilor.
Salteaua trebuie aerisita periodic, rotita periodic si protejata permanent. Pentru persoanele cu alergii severe demonstrate, o husa antiacarieni este o investitie nu neaparat prietenoasa cu bugetul, dar foarte eficienta. Exista si lenjerie de pat antiacarieni, pe care o poti lua in considerare. Unele persoane, cu simptome puternice, aleg sa transporte aceste accesorii inclusiv in concedii si vacante, in asa fel incat sa fie permanent protejate.
Aspirarea frecventa a saltelei este o alte metoda importanta pentru a preveni problemele declansate de catre acarieni. Avand in vedere ca acestia mananca la suprafata saltelei, o mare parte a excrementelor lor se afla tot in straturile superioare; o aspirare regulata contribuie la indepartarea acestora si, de asemenea, la indepartarea celulelor moarte pe care le “naparlim” cu totii in fiecare noapte. Aspiratoarele cu filtru HEPA sunt varianta cea mai eficienta in aceasta situatie, caci eviti imprastierea reziduurilor inapoi in locuinta.
Este recomandabil ca asternuturile sa fie schimbate cel putin saptamanal si sa fie spalate la temperaturi de 60 de grade Celsius. Tesaturile fine pot fi congelate, daca ai spatiu.
Evita pernele si pilotele umplute cu pene sau puf si alege-le pe cele sintetice, eventual tratate cu ioni de argint; ele nu le plac acarienilor, care nu gasesc un mediu propice pentru dezvoltare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu