Patul cu somiera sau patul boxspring

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.25

 

Atunci cand vine vorba despre alegerea unui pat, multi dintre cumparatori stau pe ganduri pentru ca nu stiu care este varianta cea mai potrivita pentru ei. Atat patul cu somiera, cat si cel boxspring au avantaje si dezavantaje, pe care vom incerca sa ti le prezentam in continuare.

 

In prezent nu mai e suficient sa alegi care e cea mai buna saltea pentru tine; trebuie sa decizi si ce tip de cadru de pat vrei si care este suportul optim pentru sustinerea saltelei. Exista in prezent o dezbatere aprinsa privind avantajele si dezavantajele paturilor cu somiera, respectiv ale celor de tip boxspring, iar acest articol isi propune sa te ajute sa te lamuresti care dintre cele doua variante iti ofera cel mai bun raport intre pret si calitate. 

 

Avantajele paturilor cu somiera

Paturile cu somiera nu necesita nici un fel de structura cu arcuri; avand in vedere elasticitatea constructiei, poti alege pur si simplu o saltea de spuma si sa beneficiezi de confort si de sustinere optime. 

Exista o multime de modele de paturi cu somiera pe piata, produsul fiind foarte raspandit. Poti alege varianta de forma, culoare si materiale pe care o preferi sau care se potriveste cel mai bine in decorul camerei tale.

Patul cu somiera este perfect pentru saltelele cu spuma, pe care multi cumparatori le prefera avand in vedere pretul accesibil si confortul pe care il ofera in timpul noptii. In plus, el iti pune la dispozitie spatiu pentru depozitare si de asemenea permite o buna circulatie a aerului, ceea ce prelungeste durata de viata a saltelei.

 

 

Avantajele paturilor boxspring

Atunci cand aleg un pat boxspring, unul dintre lucrurile care ii atrage cel mai mult pe cumparatorii e legat de inaltimea la care dorm: urcatul si coboratul din pat este mai usor ca niciodata.

Spre deosebire de paturile cu somiera, acestea absorb mai bine greutatea persoanei care sta culcata pe saltea, ceea ce te ajuta sa te odihnesti mai confortabil. Mai mult decat atat, avand in vedere acest gen de sustinere, nu mai trebuie sa iti faci griji ca suprafata de somn se poate deforma. 

Designul unui pat boxspring este mult mai traditional, astfel ca aceasta poate fi cea mai buna alegere pentru persoanele care iubesc decorul clasic. 

 

Dezavantajele paturilor cu somiera

Paturile cu somiera au inaltimi diferite, dar sunt in general mai joase decat cele de tip boxspring, ceea ce poate insemna un efort suplimentar pentru ridicare si coborare din pat. 

Avand in vedere dimensiunile destul de mari, atunci cand amplasezi in camera un pat matrimonial poate deveni dificil sa te misti in jurul sau. Iar pentru ca somnul tau sa fie cu adevarat confortabil, e obligatoriu sa investesti si intr-o saltea de buna calitate, pe care sa o asezi pe somiera cu pricina. 

 

Dezavantajele paturilor boxspring

Primul si cel mai important dezavantaj al paturilor boxpring are legatura cu costul de achizitie al acestui tip de produs. Este una dintre cele mai scumpe variante de pat de pe piata si nu oricine isi permite o asemenea alegere.

O alta problema este ca, odata cu trecerea timpului, spatiul pentru dormit va ajunge sa se taseze sau sa se deformeze, si odata ce se intampla asta, poti arunca patul cu totul, caci nu ai posibilitatea de a inlocui o saltea, ca in cazul unui pat cu somiera. 

In sfarsit, acest model este potrivit cumparatorilor care au la dispozitie un spatiu de depozitare generos in alta parte, pentru ca patul boxspring nu include nici un fel de spatiu in care sa pastrezi asternuturi, lenjerie, haine sau…cadourile de Mos Craciun. 

 

Confortul si siguranta oferite de paturile cu somiera, respectiv de paturile boxspring

Trebuie sa spunem ca paturile de tip boxpring au aparut initial ca paturi pentru hotelurile de lux, cele doua saltele suprapuse fiind foarte utile pentru a absorbi greutatea corpului distribuind-o uniform. Acest “detaliu” prelungeste durata de viata a saltelei si garantia asociata, dar e eficient si in protejarea spatelui pentru ca suprafata plana contribuie la alinierea vertebrelor. 

Din pacate, aceasta constructie minimizeaza circulatia aerului in interiorul saltelei, ceea ce poate duce la acumularea de umezeala in structura si la dezvoltarea sporilor de mucegai. De asemenea, caldura ramane blocata in saltea, astfel ca in zilele toride de vara vei percepe un oarecare grad de disconfort. 

Pe de alta parte, daca optezi pentru cel mai bun cadru de pat cu somiera inclusa, salteaua este sprijinita pe o suprafata discontinua, care incurajeaza circulatia in voie a aerului. Astfel umezeala se evapora rapid, riscul de aparitie a mucegaiului si a mirosurilor reducandu-se drastic. 

In cazul paturilor cu somiera, durabilitatea si confortul depind insa de un alt detaliu, si anume latimea lamelor somierei si distanta dintre ele. In functie de greutatea si de tipul saltelei, acestea trebuie sa respecte unele limite. 

 

 

Patul cu somiera, patul boxspring si spatiul de depozitare

Daca esti un adept al stilului minimalist si urasti ideea de a incarca incaperea cu o multime de dulapuri sau daca pur si simplu hainele asezate pe umerase si agatate in dressing nu sunt stilul tau, un pat cu somiera, care include solutii de depozitare, este o alegere mult mai buna. Aceste paturi pot avea sertare pe care sa le tragi din lateral, ceea ce te ajuta sa economisesti o multime de loc. 

Alte persoane prefera sa incadreze, in acest spatiu, rafturi pentru carti; daca nu vrei sa ai nici un fel de bataie de cap, poti pur si simplu sa impingi sub pat cutii de plastic in care pastrezi hainele de extrasezon sau alte lucruri dragi.

In cazul in care alegi confortul unui pat boxspring trebuie sa te pregatesti pentru ideea de a nu avea nici un fel de spatiu de depozitare. Cu siguranta nu vei beneficia de sertare, decat poate in cazul unui concept special proiectat la comanda pentru tine. Unele dintre ele integreaza rafturile pentru carti deja mentionate, dar si asta vine cu o crestere semnificativa a pretului, pe care e greu de crezut ca o doresti.

Exista si paturi boxspring atat de inalte incat sa ofere putin spatiu de depozitare dedesubt, dar e vorba de putin loc si de o optiune confortabila doar pentru persoanele foarte inalte. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu