Cand e vorba de calitatea somnului, cei mai multi oameni sunt gata sa testeze aproape orice pentru a-si garanta o odihna de calitate. Reducem temperatura caloriferelor, schimbam saltelele, cumparam draperii scumpe, dar pierdem din vedere faptul ca simpla optimizare a dormitorului, din punct de vedere feng-shui, poate fi una dintre cele mai simple modalitati de a rezolva problemele legate de somn.
Feng-shui e o arta veche de peste 5000 de ani, care propovaduieste armonizarea spatiului in care traim cu energiile naturale si cu energia noastra interioara. Iar dormitorul este spatiul care ne exprima cel mai bine individualitatea, asa ca schimbarile pe care le faci aici au cel mai mare potential sa te influenteze. Iata cateva recomandari.
Amplaseaza corect patul
Piesa centrala a oricarui dormitor este patul. In mod firesc, primul pas in amenajare este sa stabilesti pozitia patului in dormitor. Iar cand faci asta e important sa tii cont de mai multe elemente: amplasarea ferestrei si a usii sau dimensiunile celorlalte piese de mobilier.
O intrebare pe care si-o pun multe persoane este spre ce punct cardinal este bine sa dormi cu capul. Si se pare ca nu exista un singur raspuns corect.
Patul orientat catre vest este potrivit pentru cine doarme linistit, caci vestul este asociat unui sentiment de multumire. Dar acest sentiment de multumire se poate complica cu autosuficienta si lipsa de motivatie, astfel ca daca esti abia la inceput de cariera, alegerea nu e cea mai potrivita.
Sa dormi cu capul spre rasarit ca punct cardinal se pare ca e de natura sa simti ca fiecare zi este o noua sansa. Este cea mai buna pozitie de somn pentru tinerii ambitiosi, deoarece se pare ca e un mod eficient de a promova evolutia profesionala si succesul personal.
Cand sunt intrebati in ce directie se doarme cu capul specialistii feng shui iti vor spune ca directa sud-est este potrivita pentru a stimula abilitatile de comunicare si creativitatea. Sud-vestul este potrivit celor nelinistiti, caci te ajuta sa te linistesti si sa faci pace cu ceea ce e in jur.
Daca ne referim strict la punctele cardinale exista si directii pe care ar trebui sa le eviti. Cand dormi cu capul spre sud energiile din jurul tau sunt la un nivel ridicat, aspect care poate deveni de-a dreptul riscant daca esti angajat in discutii contradictorii cu partenerul, prieteni sau colegi de serviciu. Somnul cu capul catre nord-est genereaza cosmaruri si emotii puternice.
Iar daca vrei sa te trezesti inainte de rasarit sau sa nu dormi deloc, indreapta patul catre nord; aceasta pozitie se asociaza cu insomnii si cu o atitudine pasiva fata de viata.
Avem si o veste buna: desi trebuie sa tii cont de atatea aspecte atunci cand alegi pozitia patului, nu exista nici o specificatie in feng shui dormitor in legatura cu pe ce parte e bine sa dormi deci macar din acest punct de vedere ai libertate totala.
Alte sfaturi legate de pozitionarea patului
Patul trebuie sa se afle cu fata catre usa, fara ca cineva sa doarma cu picioarele direct catre intrarea in camera. Capul patului ar trebui sa fie amplasat langa un perete, iar pe laterale si la picioarele patului sa ramana spatiu pentru circulat.
Evita sa amplasezi capul patului catre baie, mai ales daca toaleta este amplasata pe peretele despartitor.
Elibereaza spatiul de sub pat
Iata ca, in mod surprinzator, este mai putin important pentru ce pozitii de somn optezi decat cum alegi sa folosesti spatiul de sub pat.
Conform legilor feng shui de dormitor obiectele care se afla sub paturile noastre ne afecteaza calitatea somnului. De asemenea, aceste obiecte pot genera blocaje in subconstient.
Scrisorile de la vechi parteneri iti pot bloca evolutia fireasca a relatiei actuale. Pantofii iti pot induce ideea ca ar trebui sa te afli in miscare, in loc sa te odihnesti. Valizele pot da senzatia ca esti pe picior de plecare.
Ideal este sa nu depozitezi nimic sub pat; abia atunci Qi, energia vietii, poate circula nestingherita. Daca totusi nu te poti dispensa de acest spatiu, e preferabil sa il folosesti pentru obiecte moi, legate de somn: paturi, asternuturi, perne si asa mai departe.
Redu campurile magnetice si electrice din dormitor
Vrei sa stii cum sa dormi linistit? Incuie dispozitivele electronice in afara dormitorului. Multumeste-te cu un ceas desteptator clasic, alege sa citesti inainte de culcare si renunta la telefon si televizor. Opreste Wi-Fi-ul inainte de a te culca si scoate din priza electronicele.
Instaleaza doua noptiere
Asimetria poate deveni un factor de stres pentru mintea noastra. In plus, e bine ca fiecare partener sa aiba propriul sau spatiu de depozitare.
Nu e obligatoriu ca noptierele sa se asorteze, dar ar trebui sa fie complementare si sa creeze o stare de echilibru.
Alege culori prietenoase
Cele mai bune nuante pentru feng shui in dormitor variaza in functie de nevoile tale. Nuantele terestre si neutre garanteaza o mai buna relaxare. Pentru vindecare si vitalitate incearca nuante de albastru si verde. Rozul pal si culoarea piersicii sunt ideale pentru atragerea partenerului.
Sau pur si simplu fii atent la culorile care te atrag. Uneori stim exact de ce anume avem nevoie, trebuie doar sa ne ascultam instinctul.
Ce spune feng shui-ul despre a dormi pe canapea?
Folosirea paturilor extensibile este o decizie greu de luat. In general, cumparatorii nu se gandesc la feng shui cand fac o asemenea alegere, ci sunt mai degraba conditionati de spatiul pe care il au la dispozitie. Iar daca nu ai de ales, o canapea e mai buna decat nici un pat.
E in regula sa folosesti o canapea extensibila, dar alege una care le permite celor doi parteneri sa se culce fara sa fie nevoie sa treaca unul peste celalalt. Asta inseamna, totodata, ca patul tau, chiar si asa, improvizat, are o tablie, element foarte important in feng shui.
Tablia patului este simbolul stabilitatii si al sustinerii in viata, in special in ceea ce priveste relatiile romantice. Cele mai bune tablii sunt cele din lemn, fara perforatii. O tablie cu bare metalice este sugestiva pebtru statutul de prizonier: care dintre voi doi este captiv in relatie?
Cu cat tablia este mai bine atasata la corpul patului, cu atat “forta” sa este mai mare. Din acest punct de vedere, o canapea extensibila s-ar putea sa fie cea mai buna optiune.
Lasa un comentariu
0 Comentariu