In perioada sarbatorilor de iarna, pregatirile, schimbarile de program si galagia obisnuita produsa de colindatori, uratori, pocnitori si artificii pot perturba sever somnul celui mic. Exista, totusi, mici secrete pe care le poti aplica pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control, iar copilul sa se poata odihni atat cat are nevoie.
Frumusetea Craciunului petrecut impreuna cu familia, a Anului Nou alaturi de prieteni, a traditiilor si distractiei este umbrita uneori de faptul ca lipsa de somn isi pune amprenta pe buna dispozitie a copilului, care, obosit, devine mofturos, nervos, dificil si necooperant. Este in interesul tuturor ca asta sa nu se intample si iata ce poti face pentru a preveni situatiile neplacute.
Copilul e pe primul loc
Nu familia extinsa, nu rudele pe care nu le-ai mai vazut de la Craciunul trecut, nici macar seful de la serviciu. Cea mai frecventa greseala pe care o fac cei mai multi dintre parinti este sa puna conventiile sociale si obligatiile de familie inaintea nevoilor copilului lor.
Desigur, discutam despre copiii de varsta mica, ce au nevoie de un numar mare de ore de somn in fiecare zi, care iubesc – cei mai multi dintre ei – rutina si care sunt rapid coplesiti de agitatia extrema a acestor zile.
Cei mai multi dintre musafirii tai nici macar nu realizeaza faptul ca prezenta lor interfereaza adeseori foarte puternic cu programul celui mic. Stim ca te bucuri sa ii ai aproape pe cei dragi, insa credem ca ar trebui pur si simplu sa discuti cu ei deschis despre asta. Spune-le cat de mult apreciezi compania lor si roaga-i sa te inteleaga pentru ca, din cand in cand, va trebui sa te retragi cu cel mic pentru a-l culca. Explica-le ca oboseala excesiva il face pe copil irascibil, astfel ca nu va veti mai intelege unii cu ceilalti.
Nu te simti vinovata ca iti pui copilul pe primul loc: este firesc sa faci asta. Ai incredere in cei dragi: cu siguranta iti vor intelege regulile si te vor sprijini sa le aplici.
Respecta pe cat posibil programul obisnuit
Daca discutam despre un bebelus de cateva luni, probabil ca iti e mai usor sa te obisnuiesti cu ideea ca anul acesta distractia trebuie sa tina cont de rutina celui mic. In cazul in care copilul nu mai e bebelus, e posibil sa iti fie mult mai greu sa accepti aceasta stare de lucruri si sa te gandesti ca puteti sa mai sariti peste cate un somn de pranz – abia o sa adoarma mai devreme seara, sau ca puteti amana ora obisnuita de culcare daca reusesti sa il adormi peste zi mai tarziu decat de obicei.
Exista copii pentru care aceste schimbari sunt aproape insesizabile; ei reusesc sa isi echilibreze sistemul nervos astfel incat adorm cand le e somn, oriunde s-ar afla, cer mancare cand le e foame inainte de a se transforma in mici monstruleti fiorosi si asa mai departe. Din pacate, majoritatea copiilor nu sunt asa, si chiar si cei mai bine-dispusi, mai veseli si mai deschisi micuti pot ajunge sa devina agitati si smiorcaiti daca nevoile de baza nu le sunt indeplinite la timp.
Daca programul vostru obisnuit nu poate fi respectat in totalitate, aminteste-ti ce am scris mai sus, si anume ca cel mic este mereu pe primul loc. Daca in continuare ai nevoie sa te desprinzi de rutina voastra de acasa, cel putin incearca sa fii foarte atenta la copil si sa ii percepi cu delicatete starile, astfel incat sa poti reactiona prompt, inainte ca intreaga zi sa se transforme intr-un experiment nereusit. Cu alte cuvinte, e ok sa nu mancati la 12, ora voastra obisnuita, dar daca celui mic chiar ii e foame la 12, ar fi bine sa gasesti o solutie.
Organizeaza atent locul de odihna
Daca ramai acasa de sarbatori si iti asumi rolul de gazda, gandeste-te bine la programul vostru de adulti si suprapune-l peste cel al copilului. Daca ai de ales, poate e bine sa iei in calcul mutarea zonei de somn a celui mic intr-o parte mai ferita a casei, nu chiar langa sufrageria in care probabil ca rasetele vor continua pana mai tarziu.
Daca pana acum gazduiai la tine pe unii dintre musafiri, poate de data asta e mai bine pentru toata lumea ca ei sa stea la hotel, mai ales daca bebelusul inca mai are treziri frecvente noaptea: nu se va odihni nimeni ca lumea.
Nu ai cum sa opresti nebunia pocnitorilor, artificiilor, sunatului insistent la usa la ore nepotrivite si asa mai departe. Ce poti face, insa, este sa inchizi interfonul la ora de somn, sa dezactivezi soneria de la usa de la intrare, sa te asiguri ca geamul e inchis, sa tragi draperiile ca sa mai estompezi sunetele, sau sa le “acoperi” cu o muzica linistitoare, cu care copilul e deja obisnuit, sau cu o sursa de zgomot alb.
In cazul in care calatoresti, gandeste-te bine daca preferi sa stai in casa unei rude sau daca te vei simti mai bine la hotel, unde te poti retrage atunci cand tu sau cel mic simtiti nevoia. Ia in calcul aranjamentele obisnuite de somn de acasa si incearca sa le reproduci: apeleaza la un pat pliant daca cel mic doarme singur, sau ia-l in calcul ca pe o alternativa pentru tati, daca cel mic e invatat sa doarma in pat cu voi, iar patul de hotel e cam ingust pentru asta.
Evita alimentele stimulante
Agitatia din perioada sarbatorilor de iarna si multitudinea de dulciuri si de preparate sunt o combinatie fatala pentru nervii parintilor. Adauga la oboseala, la lipsa unei rutine, la multimea de adulti care incearca sa se faca placuti de copil permitandu-i sa nu mai respecte nici o limita, o tona de zahar si niste cacao, si imagineaza-ti care va fi rezultatul.
Daca nici tie nu iti da cu plus, urmareste atent ce mananca cel mic si evita excesul de zahar, evita cantitatile mari de citrice sau de sucuri de citrice si, mai ales, evita ciocolata in cantitati mari sau oferita seara. Nu e o sarcina usoara avand in vedere probabil avalansa de dulciuri primita in aceasta perioada, dar e important.