Somnul in perioada de boala trebuie observat si interpretat cu mare atentie. Uneori el poate fi un semn normal al convalescentei, alteori reprezinta un semn de ingrijorare. Descopera cum stam cu somnul in perioada bolilor copilariei.
Daca pentru generatia de parinti de azi, majoritatea bolilor copilariei erau “un dat”, caci cu totii ajungeam sa le facem pe majoritatea la un moment sau altul, pentru copiii de azi situatia este mai buna, vaccinarea fiind o metoda sigura si la indemana de a le preveni pe multe dintre ele. Totusi, ce trebuie sa stim despre fiecare dintre bolile copilariei si cum pot influenta ele somnul celor mici?
Rujeola
Vom incepe prin a spune ca rujeola nu este o simpla boala a copilariei, asa cum ne place sa credem. Ea este extrem de contagioasa, este foarte periculoasa la copiii mai mici de 5 ani si la adulti si poate conduce adeseori la complicatii foarte grave: pneumonii, encefalite sau infectii bacteriene secundare, unele dintre ele, cum este panencefalita subacuta sclerozanta putand aparea la mult timp dupa trecerea prin boala, dupa 7 – 10 ani si avand intotdeauna sfarsit letal.
Prevenirea bolii nu se poate face eficient decat prin vaccinare, caci transmiterea se face pe calea aerului, iar spatiul inchis in care a stat bolnavul ramane contagios si dupa 2 ore. In plus, pentru ca persoana este contagioasa incepand de la 4 zile inainte de debutul eruptiei, o carantina adecvata este imposibil de impus. Iar rujeola in sarcina este extrem de periculoasa atat pentru mama, cat si pentru fat.
Daca nu stii care sunt principalele simptome de rujeola, iata-le: febra, tuse, rinita, conjunctivita, lipsa poftei de mancare si aparitia eruptiei caracteristice. La unii dintre copii boala evolueaza cu disconfort moderat, starea generala proasta fiind de natura sa afecteze si calitatea somnului.
Din pacate, rujeola la copii poate evolua si cu complicatii severe, de la otite la pneumonii si la afectarea sistemului nervos. Cei mai expusi sunt copiii de varsta mica, cele mai multe forme grave si decese fiind intalnite in randul bebelusilor si al prescolarilor.
Persoanele care nu stiu ce este rujeola se intreaba adesea daca respectarea regulilor de igiena nu ar putea preveni imbolnavirea, sau daca un tratament cu antibiotic nu ar putea preveni complicatiile. Din pacate, discutam despre o boala virala, in cazul careia antibioticul este inutil; singura cale eficienta de preventie este vaccinarea: facuta in decurs de 72 ore de la expunere, ea poate preveni chiar aparitia bolii.
Importanta pentru colectivitate si pentru sanatatea bolnavului este izolarea acestuia cat mai rapida, si pentru asta trebuie sa stii cum se manifesta rujeola. Inainte de eruptia cutanata apar niste pete albe, mici, in interiorul gurii, care au un aspect caracteristic.
Daca nu stii cum arata rujeola in plina eruptie, iata: petele mici si rosii apar intai pe fata, de la linia parului catre spatele urechilor, apoi se exting pe gat, corp, brate si picioare; este perioada in care apare si febra mare, de peste 40 de grade.
Rubeola
Pe lista acestor boli ale copilariei rubeola este una dintre cele mai usoare pentru copii, dar deosebit de periculoasa pentru gravide. Transmiterea se face pe calea aerului, iar bolnavul este contagios cu 7 zile inainte si pana la 7 zile dupa aparitia eruptiei. La cei mai multi copii boala evolueaza cu febra si aparitie unei euptii punctiforme caracteristice, dublate de marirea in volum a ganglionilor din spatele urechii si din zona cefei.
Avand in vedere aspectul eruptiei, rubeola mai este denumita si pojar mic insa boala este departe de severitatea rujeolei.
Rubeola la inceput nu pare sa fie cine stie ce mare bataie de cap, insa in unele cazuri ea poate evolua catre diverse complicatii, dand dureri articulare, encefalita sau hemoragii. La gravide, insa, consecintele infectiei sunt devastatoare, ea putand determina avort sau defecte congenitale grave, printre care surditate, cataracta, retard mental sau defecte cardiace grave.
In cazul unei evolutii normale, rubeola nu afecteaza somnul copilului, disconfortul fiind legat de temperatura crescuta.
Varicela
Exista o multime de confuzii legate de denumirea acestei boli, dar varicela este sinonima cu varsatul de vant. Este una dintre acele boli contagioase care la unele persoane evolueaza destul de usor, in timp ce la altele da forme severe, acesta fiind cazul mai ales al adultilor.
Boala este una virala, care se transmite pe calea aerului, incepand cu 1 – 2 zile inainte de aparitia veziculelor. Intr-o prima faza, boala debuteaza cu febra, dupa care incep sa apara bubitele caracteristice, sub forma unor mici vezicule cu lichid, care se maresc in dimensiuni si apoi formeaza cruste.
Boala poate da complicatii severe, cele mai frecvente fiind suprainfectiile bacteriene ale leziunilor. Acesta este motivul pentru care se recomanda o igiena stricta: dus cu apa si sapun macar o data pe zi, dusuri caldute peste zi, care sa aline mancarimile, lenjeria de patut (aici gasesti comparate mai multe modele) schimbata cat mai frecvent, unghii taiate cat mai scurt, folosirea de pasta mentolata sau alte solutii care sa calmeze mancarimile.
Exista o teorie populara care sustine ca in caz de pojar sau varsat de vant ar fi util ca bolnavul sa poarte mereu ceva rosu, ceea ce ar face ca “bubele sa iasa afara” si sa nu se “formeze pe organele interne”. Este doar un mit si daca purtarea in sine a unei piese vestimentare rosii nu are cu ce sa strice, este esential ca aceasta sa fie schimbata zilnic, odata cu restul hainelor, astfel incat pielea copilului sa ramana permanent cat mai curata.
Alte complicatii ale varicelei, ceva mai rare, sunt pneumoniile, encefalita, meningita sau sindromul Reye. Febra premergatoare varicelei trebuie combatuta numai cu paracetamol, administrarea de ibuprofen fiind asociata unui risc crescut de sindrom Reye.
Din cauza pruritului intens, varicela este o veritabila provocare in ceea ce priveste somnul. Copilul bolnav nu se poate odihni din cauza mancarimilor, iar parintele va sta probabil sa il pazeasca pentru ca acesta sa nu se scarpine in somn. Cel mai adesea, un parinte care a trecut prin varicela cu unul dintre copii nu va ezita sa il vaccineze pe al doilea, pentru a fi sigur ca evita starea accentuata de disconfot asociata acestei perioade.
Oreion
Alaturi de rujeola si rubeola, oreionul este cea de-a treia componenta a celebrului vaccin ROR care se administreaza in doua doze, prima in jurul varstei de un an. Ca si tipuri de boli, oreionul este tot o afectiune virala, contagioasa, despre care se stie ca afecteaza in primul rand glandele salivare parotide. Transmiterea se face tot pe calea aerului, bolnavul fiind contagios cu pana la 7 zile inainte de debut si pana la 9 zile dupa aceea.
Primele simptome sunt stare generala de rau, cu febra, dureri de cap, dureri musculare. Ulterior, glandele parotide incep sa se tumefieze, ceea ce da aspectul caracteristic. Din pacate, virusul nu se cantoneaza doar la acest nivel, ci poate infecta si pancreasul, testiculele si meningele, putand determina aparitia de complicatii grave: meningita, encefalita, orhita cu sterilitate, pancreatita sau surditate.
Din punctul de vedere al disconfortului dat de boala, acesta este unul destul de important in prima faza, cand febra si starea de rau, urmate de tumefierea dureroasa a glandelor salivare ii vor afecta starea micutului. Boala este evident susceptibila a genera destule nopti nedormite si e pacat sa iti expui astfel copilul, in conditiile in care ea poate fi prevenita prin vaccinare.
Boala obrajilor palmuiti
Cunoscuta si ca a cincea boala a copilariei, sau ca eritem infectios, aceasta afectiune este cauzata de un parvovirus uman si e mai frecventa in intervalul de varsta 5 – 15 ani. Cea mai frecventa cale de transmitere este cea a aerului, primele manifestari fiind similare celei de raceala.
Pacientul incepe sa faca febra, se simte obosit, isi pierde pofta de mancare; dupa o saptamana incepe sa apara o eruptie cutanata in principal la nivelul obrajilor, dar si in alte zone ale pielii. Fata apare de culoare rosu intens, iar eruptia poate aparea si disparea in functie de efort, variatii de temperatura, expunere la soare si asa mai departe. Dureaza pana la 3 saptamani inainte ca aceasta sa dispara complet.
Printre cele mai frecvente complicatii se numara afectarea articulatiilor membrelor, in special pe cele ale genunchiului, care devin dureroase si rigide. Tumefactia si simptomele asociate dispar in cel mult o luna de la debut, dar uneori pot ramane sechele permanente.
Roseola infantum
Desi nu face parte din lista scurta a bolilor copilariei, roseola infantum sau a sasea boala este tot o afectiune determinata de un virus. Ea ii afecteaza cel mai adesea pe copiii cu varsta mai mica de 4 ani si se raspandeste foarte repede in comunitatile de copii din parcuri sau gradinite, transmiterea facandu-se prin contact direct.
In ceea ce priveste tabloul clinic, el debuteaza cu febra mare timp de 3 – 4 zile, in absenta oricarui alt simptom. In general, incepand cu a patra zi se observa si eruptia generalizata, sub forma unor mici pete roz, discrete, care nu sunt perceptibile. Eruptia dispare dupa 1 – 2 zile, si nu determina aparitia nici unul disconfort. Odata ce febra dispare, starea generala a copilului este foarte buna.
Scarlatina
Spre deosebire de bolile enumerate pana acum, scarlatina este o boala bacteriana, ceea ce inseamna ca se trateaza cu antibiotic. Este foarte important ca tratamentul sa fie efectuat complet si sa fie instituit cat mai curand dupa debutul bolii, el putand astfel preveni complicatii grave la nivel renal si articular.
Pentru scarlatina, denumire populara nu exista, insa evolutia si aspectul bolii sunt greu de confundat. Afectiunea debuteaza cu febra mare si stare generala alterata, cu dureri puternice de gat, dureri musculare, cu depozite purulente pe amigdale.
Eruptia apare la 12 – 48 ore de la aparitia primelor simptome. Debutul este marcat de o mancarime usoara, eruptia incepand de pe gat, umeri, piept si apoi extinzandu-se pe trunchi si, apoi, pe brate si picioare. In medie, ea se estompeaza pana la disparitie in 7 – 8 zile. Bubitele sunt mici cat un varf de ac, usor denivelate si adeseori atat de dese incat conflueaza si dau aspectul de piele de rac fiert. Ea nu apare pe palme si pe fata, in schimb este mai intensa si persistenta la plicile cotului si genunchilor, unde are forma unor dungi rosii.
Bolnavul trebuie izolat avand in vedere ca boala este extrem de contagioasa, incepandu-se un tratament cu penicilina, preferabil intravenos. Dupa 48 ore de antibiotic se considera ca pacientul nu mai este contagios insa este obligatorie definitivarea protocolului terapeutic, pentru ca streptococul de grup A care cauzeaza scarlatina poate determina si aparitia de complicatii grave renale, cardiace si aticulare.
Din pacate, nu exista nici o metoda de preventie a acestei boli, mai ales ca disconfortul asociat ei este unul important.
Herpangina
Herpangina este o boala virala frecvent intalnita in lunile de vara. Unii copii trec prin ea o singura data, in timp ce altii o pot face de mai multe ori, existand mai multe tulpini ale aceluiasi virus, iar imunitatea fiind de relativ scurta durata.
Boala debuteaza cu durere in gat si cu febra. In gat apar depozite mari, albe, de fibrina, care se desprind lasand in urma eroziuni foarte dureroase ale mucoasei. Febra este mare, persistenta, cedeaza greu la antitermic si in general revine in decurs de 2 – 3 ore. Practic, la multi dintre copii este aproape imposibil sa o tii sub control numai cu antitermice, fiind obligatorie folosirea de prosoape ude si de dusuri pentru scaderea temperaturii corporale.
Durerea de gat este atat de intensa incat copilul refuza sa manance si sa bea apa. Pentru ca hidratarea este obligatorie, ii poti oferi cuburi de gheata, inghetata, banane congelate, bauturi reci care ii amorteaza putin gatul. Se evita, desigur, sucurile din fructe acide, care nu fac decat sa intensifice durerea.
Febra dispare brusc dupa 72 ore; durerile de gat se amelioreaza, dar mai persista o vreme, pana la vindecarea completa a mucoasei. Si daca te mai intrebi inca, nimeni nu doarme prea mult pe perioada herpanginei, controlul febrei si durerea de gat stand in calea somnului adultilor si copilului deopotriva.
Cu mici exceptii, bolile copilariei sunt prevenibile prin vaccinare. Vaccinurile sunt sigure, testate temeinic inainte de eliberarea pe piata si au un risc asociat infim, in comparatie cu riscul de aparitie a complicatiilor in urma acestor boli. Alege sa te informezi din surse serioase si sa iti protejezi copilul!