Te-ai gandit vreodata care e pozitia ta preferata de somn, si de ce corpul tau o prefera pe aceea, nu pe alta? Sau ca dimineata te-ai putea trezi simtindu-te mai bine si mai revigorata, daca ai avea accesoriile potrivite unui somn de calitate?
Se pare ca pozitiile noastre preferate de somn spun multe despre stresul de moment, despre starea de sanatate a corpului nostru, despre eventualele probleme de spate si nu numai. In continuare, ne-am propus sa facem o scurta trecere in revista a celor mai agreate pozitii de somn si sa iti spunem cui ii sunt ele potrivite.
Iti place sa dormi pe burta?
Desi dormitul pe burta este preferatul multora dintre copii, numai 7% dintre adulti dorm frecvent in aceasta pozitie. Ea este avantajoasa pentru ca diminueaza sforaitul, scazand presiunea asupra cailor respiratorii, insa exista si dezavantaje asociate.
Atunci cand, ca adult, dormi pe burta, coloana vertebrala si gatul sunt solicitate suplimentar. Rezultatul e evident: dureri de spate si de gat. Presiunea suplimentara asupra nervilor poate determina aparitia de amorteala, furnicaturi si durere.
Daca stii ca obisnuiesti sa dormi frecvent pe burta si nu reusesti sa te dezveti, incearca macar sa te odihnesti cu fruntea sprijinita pe o perna. Astfel, se imbunatateste intr-o oarecare masura pozitia spatelui.
Iti place sa dormi pe spate?
Dormitul pe spate are, evident, avantaje si dezavantaje.
Multi dintre cei care dorm pe spate se confrunta, la un moment dat, cu dureri de spate in zona lombara. Daca stii deja ca suferi de aceasta problema, probabil ca e o idee mai buna sa cauti o alta pozitie de dormit.
De asemenea, daca sforai sau daca faci apnee de somn, dormitul pe spate poate agrava lucrurile. Gravidele in ultimele luni de sarcina ar trebui sa evite, de asemenea, dormitul pe spate.
Dar exista si beneficii acel acestei pozitii de somn. Capul, gatul si coloana sunt intr-o pozitie neutra, deci riscurile sa te confrunti cu durere de gat sunt mai mici. Iar daca suferi de aciditate gastrica, dormitul pe spate, cu o perna mica sub cap, este considerat varianta optima.
Pozitia soldat este o metafora care se refera la una dintre variantele somnului pe spate: cei care dorm astfel stau culcati, cu bratele pe langa corp. Aproximativ 8% dintre oameni dorm astfel, deci nu e o pozitie prea frecventa.
Fiind o alegere proasta pentru persoanele care sforaie, ea te poate impiedica sa te odihnesti noaptea. Avand in vedere ca sforaitul se asociaza si cu alte probleme, alegerea nu e deloc una inspirata.
Pozitia steluta de mare este cea in care persoana doarme pe spate, cu bratele ridicate deasupra capului. Doar 5% dintre oameni dorm frecvent astfel. Ca si celelalte variante de dormit pe spate, si aceasta predispune la sforait.
Dormi pe o parte?
Dormitul pe o parte este cea mai populara varianta in randul adultilor. Dormitul pe o parte este ideal pentru persopanele care sforaie, totusi daca suferi de artrita, e posibil sa te trezesti dimineata destul de intepenit. Iar daca obisnuiesti sa curbezi spatele cand te cuibaresti, respiratia ta va fi superficiala, caci diafragmul nu are loc sa se extinda.
Dormitul pe o parte si activitatea creierului
Se considera ca, in timpul somnului, creierul nostru se curata si se regenereaza, mai repede si mai eficient decat o face cand suntem trezi. Deocamdata nu e clar daca pozitia de somn influenteaza acest proces, dar un studiu efectuat pe sobolani indica faptul ca da, si ca cel putin in cazul lor, somnul pe o parte este cel mai eficient.
Dormitul pe o parte si aparitia ridurilor
Obiceiul de a dormi pe o parte are multe avantaje, dar, pe masura ce inaintezi in varsta, apare si un dezavantaj: pentru ca in fiecare noapte apesi pe o jumatate de fata, ore in sir, aceasta poate dezvolta riduri. De asemenea, pielea are tendinta de a-si pierde din tonus.
Dormitul pe o parte si lasarea sanilor
Dormitul pe o parte poate determina, in timp, slabirea ligamentelelor de la nivelul sanilor, ceea ce conduce la lasarea sanilor. Nu e o ipoteza demonstrata stiintific, dar multe femei o iau in considerare. Daca vrei sa elimini aceasta varianta, nu trebuie decat sa alegi cea mai buna perna care sa ofere sustinere la acest nivel, in functie de dimensiunile tale.
Dormitul in pozitie fetala
Se pare ca aproximativ 41% dintre oameni dorm in aceasta pozitie, culcati pe o partem cu genunchii ridicati catre piept. Studiile arata ca numarul femeilor care prefera aceasta pozitie de somn este mai mare decat numarul arbatilor care o aleg. Este cu siguranta cea mai buna varianta pentru gravide – mai ales pentru cele in ultimul trimestru si mai ales in varianta de dormit pe partea stanga – pentru ca imbunatateste fluxul de sange catre fetus.
Daca dormitul in aceasta pozitie determina aparitia de dureri la nivelul soldului, exista un remediu simplu si la indemana pentru aceasta situatie: o perna pozitionata intre genunchi.
Pozitia bustean este o varianta a dormitului pe o parte, in care persoana isi tine bratele in lungul corpului. Cam 15% dintre persoane o prefera si desi e buna pentru cei care sforaie, poate determina dureri srticulare dipa o noapte intreaga.
Cea mai buna pozitie pentru persoanele cu reflux gastric
In cazul in care suferi de reflux, momentul somnului poate fi unul stresant si solicitant. Dar daca stii pe ce parte sa te culci, problemele sunt pe jumatate rezolvate.
Atunci cand te culci pe partea dreapta, simptomele se vor inrautati, pentru ca anatomia stomacului si a esofagului permite acidului gastric sa urce mai usor. Culcatul pe partea stanga, insa, este benefic si contribuie la minimizarea simptomelor si a disconfortului.
Dormitul pe o parte si problemele cardiace
Pentru persoanele cu insuficienta cardiaca, dormitul pe spate si pe partea stanga nu sunt de dorit. Presiunea suplimentara asupra inimii poate determina aparitia unui disconfort important. Pe de alta parte, dormitul pe partea dreapta pare sa fie de natura sa previna agravarea situatiei, avand un rol protector.
Cum sa dorm ca sa previn apaitia ridurilor?
Evident ca daca dormi pe o parte sau pe burta, fata ta va sta presata toata noaptea, chiar daca te-ai dotat cu cea mai buna perna. Asta va determina intinderea pielii si aparitia ridurilor. Daca vrei sa arati vesnic tanara, dormitul pe spate este cea mai buna solutie.