Calitatea somnului nu depinde numai de saltea sau asternuturi, ci si de perna pe care ai ales-o. Iata de ce am decis sa facem o scurta prezentare a principalelor tipuri de umpluturi pentru perne, a avantajelor si dezavantajelor fiecaruia dintre ele.
Stim, stim, si bunicii aveau perne, si bunicii lor probabil ca foloseau ceva similar pentru a dormi mai comod noaptea, ce maie scofala? Ei bine, in prezent, pernele sunt mai diverse si mai inovative ca niciodata, asa ca poate e momentul potrivit sa iti imbunatatesti locul de dormit cu cateva optiuni interesante.
Puful
Puful e un amestec de fibre foarte moi, care se regasesc in imediata apropiere a pielii pasarilor, in special in zona pieptului. Puful folosit la perne provine in general de la gaste, rate sau lebede, dar exista mai multe categorii de calitate. De pilda, puful de gasca alba europeana si cel de gasca ungureasca detin recordul ca fiind cele mai moi si mai comode.
Avand in vedere structura particulara a pufului, o structura 3D care ii confera moliciunea caracteristica, acest material are si excelente proprietati de izolare termica. Totusi, cand pornesti la cumparaturi, fie ca e vorba despre o perna sau o pilota, ai mereu grija sa verifici raportul dintre pene si puf: unele produse marketate ca avand umplutura de puf sunt de fapt pline mai mult cu pene.
Puful are cateva avantaje importante. In primul rand, este vorba despre un material natural, moale si usor, ideal pentru pernele persoanelor care obisnuiesc sa doarma pe burta. In plus, este un foarte bun izolator termic, mai durabil decat unele dintre alternativele sintetice.
Exista insa, si dezavantaje: unele persoane dezvolta alergii la puf sau la acarienii care se pot dezvolta in voie printre fibre. In plus, pernele din puf sunt destul de dificil de intretinut. Nu in ultimul rand, merita luat in calcul si aspectul etic: recoltarea pufului pentru perne nu este cea mai blanda manevra.
Puful sintetic
Puful sintetic este reprezentat de fibre de poliester, cu o structura usoara si menite sa imite consistenta si textura pernelor umplute cu puf. Este una dintre cele mai bune alegeri pentru persoanele care se confrunta cu problema alergiilor; in plus, pernele facute din acest material sunt si mult mai ieftine, reprezentand o alternativa potrivita celor care doresc sa respecte un buget relativ limitat.
Pernele umplute cu puf sintetic sunt mai usor de intretinut decat cele pline cu puf natural. Pe de alta parte, cand vorbim despre izolarea termica, aceasta este greu de imitat.
Spuma cu memorie
Pernele confectionate din spuma cu memorie sunt fabricate din poliuretan. Ele sunt foarte populare datorita densitatii speciale si a modului in care se muleaza pe forma gatului si a capului, oferind o excelenta sustinere atunci cand dormi. Pe de alta parte, dupa ce te ridici, perna revine la forma sa originala, astfel ca nu se deformeaza.
Disponibile in mai multe forme si dimensiuni, toate aceste perne din spuma cu memorie au un avantaj comun: permit alinierea corecta a coloanei vertebrale, pana la nivelul gatului.
Sustinerea pe care o ofera materialul este de natura sa usureze durerile de spate si sa ajute la ameliorarea a diverse probleme de sanatate. Mai mult decat atat, in cazul acestor perne este eliminat riscul ca materialul sa se adune intr-un singur loc. Iar poliuretanul se remarca prin durabilitate.
Din pacate, uneori se intampla ca materialul sa elimine un miros neplacut din cauza substantelor chimice utilizate in timpul procesului de fabricatie. Mai mult, materialul atat de ferm nu este deloc potrivit pentru persoanele care dorm pe burta.
Latexul
Latexul este o umplutura ceva mai noua atunci cand vine vorba despre perne, dar castiga teren, deoarece este moale si are excelente capacitati de sustinere. Durabilitatea este un alt punct forte al acestui material.
Daca vrei sa fugi de poliuretan, asigura-te ca citesti cu atentie eticheta pernei pe care o vei cumpara. Multe dintre ele sunt umplute de fapt cu un amestec de latex si poliuretan.
Fiind un material natural, latexul este un material biodegradabil. Din pacate, ii lipseste respirabilitatea si iese din discutie in cazul persoanelor care sufera de alergie la latex.
Penele
Pernele umplute cu pene sunt in general plate; ele nu sunt la fel de usor deformabile ca cele umplute cu puf, dar se muleaza totusi pe forma corpului. Fiind mai mari si mai structurate, penele ofera o sustinere ceva mai ferma.
Persoanele care sufera de alergie la puf nu vor tolera, insa, nici pernele cu pene. Mai mult decat atat, supraincalzirea poate reprezenta o problema in cazul pernelor umplute cu pene.
Hrisca
Pernele umplute cu hrisca sunt pline, de fapt, cu partea exterioara a boabelor, cojile care protejeaza semintele. Folosite si in structura saltelelor, acestea sunt naturale, hipoalergenice, respirabile si iau forma gatului si a coloanei, ceea ce ofera o buna sustinere.
Desi devin din ce in ce mai populare, pernele umplite cu hrisca au un dezavantaj: sunt relativ zgomotoase. Atunci cand te misti, cojile se freaca intre ele si fosnesc destul de tare. In plus, pernele sunt prea ferme pentru cei care dorm frecvent pe burta.
Bilutele de polistiren
Daca te intereseaza perne pufoase sau perne carora le poti regla chiar tu gradul de fermitate, modelele umplute cu bilute de polistiren sunt ceea ce iti trebuie. Ele sunt placute la atingere: usoare, modelabile, ofera suport si permit circulatia nestingherita a aerului, ceea ce e ideal in noptile calduroase.
Din pacate, solutia nuu este una prietenoasa cu mediul, iar daca bilutele incep sa evadeze printr-o cusatura slabita, vei avea destul de lucru.
Bumbacul
Bumbacul nu e folosit foarte frecvent in structura pernelor, dar daca optezi pentru un produs organic, putem discuta de unele avantaje. Bumbacul este o fibra naturala cu foarte bune abilitati de absorbtie si hipoalergenica. Senzatia pe care o ofera este de fermitate, insa din pacate bumbacul se poate turti in timp, intarindu-se.
O alta problema a bumbacului e ca retine foarte bine umiditatea rezultata din transpiratie, ceea ce il face neigienic si permite inmultirea necontrolata a acarienilor.
Lana
Pernele din lana sunt moi si ajuta la reglarea temperaturii corporale. Ele sunt foarte pufoase la inceput, dupa care se mai turtesc si devin ceva mai ferme.
Discutam despre o fibra naturala, o resursa regenerabila, care mai are niste avantaje importante: are efecte antimicrobiene si este rezistenta la dezvoltarea acarienilor. Din pacate, se intretine greu si are tendinta de a absorbi mirosurile.
Lasa un comentariu
0 Comentariu