Totul despre paralizia in somn

Am modificat articolul ultima data pe: 16.06.24

 

Ti se intampla sa te trezesti din somn si sa descoperi ingrozit ca nu te poti misca sau vorbi? Te numeri printre cei aproape 60% dintre locuitorii planetei care au experimentat macar o data paralizia somnului. Este un fenomen inofensiv, dar destul de infricosator pentru a afla mai multe despre factorii care stau la baza lui, ce se intampla de fapt in timpul unui episod si cum previi reaparatia sa.

 

Aproximativ 50 – 60% dintre persoane experimenteaza macar o data in viata paralizia in somn. Stare inofensiva, dar inspaimantatoare, paralizia are loc atunci cand te trezesti inainte de completarea unui ciclu de somn si se manifesta prin imposibilitatea de a te misca sau vorbi. Dureaza in medie 1 – 3 minute si trece de la sine, insa poate sa devina un episod repetitiv in anumite conditii. Afla mai multe despre acest fenomen pe care unele culturi il asociaza cu prezenta demonilor si cum sa previi aparitia sa, din acest articol.

 

Etapele somnului

Creierul tau are nevoie de 6 – 8 ore de somn pe noapte pentru a procesa tot ce ai invatat in timpul zilei si a se odihni. Intr-o singura noapte, o persoana trece in medie prin 4 – 5 cicluri de somn cu o durata de 70 pana la 110 minute si sunt alcatuite din patru etape. Primele trei stadii sunt de somn NREM (non-rem) si cea de-a patra este somnul REM (rapid eye-movement), cel mai profund, in care apar cele mai multe vise.

Stadiul I

Aceasta etapa reprezinta mai putin de 5% din durata totala a unui ciclu de somn si este caracterizata printr-un somn usor, din care te poti trezi foarte facil la stimuli auditivi sau tactili. Activitatea muschilor incetineste, dar este inca prezenta si pot sa apara contractii musculare involuntare bruste. Este etapa in care poti experimenta cel mai des senzatia de cadere in gol. Daca esti trezit in timpul acestui stadiu sunt sanse mari sa iti amintesti fragmente disparate de vise.

 

Stadiul II

In aceasta etapa corpul incepe sa se pregateasca de somnul profund prin incetinirea functiilor:

 – pulsul scade

 – temperatura corpului se reduce si, incepand din aceasta etapa, poti resimti stari de frig in timpul somnului

 – miscarile ochilor se opresc

 – undele cerebrale devin mai lente

 

Stadiul III

Desi esti tot in somn non-REM, vorbim deja despre un somn profund, in care ochii nu se mai misca sub pleoape si nu mai apar deloc spasme musculare, pentru ca muschii devin inactivi. Poti sa-ti dai seama destul de usor daca ai fost trezit cand ai ajuns deja in stadiul trei de somn, pentru ca in acest caz vei fi ametit si dezorientat. Incepand din acest stadiu se poate manifesta si starea de paralizie.

 

Stadiul IV – Somn REM

O data intrat in stadiul REM de somn, creierul devine activ, insa corpul este inert. Este etapa in care mintea prelucreaza tot ce s-a intamplat in timpul zilei si in care visele sunt complexe si intense. Acest stadiu incepe la aproximativ 70 – 90 de minute dupa ce adormi si dureaza pana la 20 de minute. In REM ritmul cardiac si respirator creste, iar ochii incep sa faca miscari involuntare rapide, de unde si numele dat acestei etape.

 

Ce inseamna in REM

A fi in somn REM inseamna a fi ajuns in etapa cea mai profunda de odihna, in care creierul lucreaza pentru a integra informatiile noi, generand adesea vise complexe. Fara a ajunge in aceasta etapa, somnul nu reuseste sa isi indeplineasca complet functiile care sustin sanatatea organismului.

Ce este paralizia somnului

Fenomenul de paralizie in somn are loc atunci cand creierul transmite gresit corpului ca se afla in faza REM, cand de fapt tu esti treaz. Se numeste paralizie in somn, pentru ca in acel moment muschii sunt inactivi si raman astfel timp de 1-2 minute, timp in care persoana nu se poate misca si nici vorbi. 

Pentru ca parte de ceea caracterizeaza etapa REM ca stare fizica este si respiratia rapida si superficiala, o persoana care devine brusc constienta in acel moment va avea impresia ca se sufoca. Este motivul pentru care unii descriu, pe langa paralizie, si o senzatie de lipsa de aer si apasare in piept.

Unele culturi asociaza paralizia in somn cu demoni. De exemplu, in Brazilia se vorbeste despre Pisadeira, un demon cu gheare care zdrobeste pieptul victimei sale, in Catalonia, de Pesanta, un animal negru care se asaza pe pieptul celui care doarme sufocandu-l, iar in Japonia, de kanashibari, creatura supranaturala care isi sufoca victimele.

Pentru ca persoana care experimenteaza paralizia in somn se afla intre vis si realitate, traind ambele stari in acelasi timp, are de multe ori senzatia ca nu este singur in camera, ca este atins etc., parte din vis transferandu-se in perceptiile sale asupra realitatii inconjuratoare.

 

Tipuri de paralizie

In functie de momentul din noapte in care se instaleaza, exista doua tipuri de paralizie in somn:

 – Hipnagogica – apare inainte de a adormi

 – Hipopompica – se instaleaza dupa ce ai adormit

 

Cum previi paralizia somnului

Studiile arata ca persoanele care sufera de depresie sau anxietate ori insomnii sunt mai predispuse sa experimenteze aceste episoade, insa paralizia poate sa apara la orice persoana daca se cumuleaza anumiti factori fiziologici si de mediu. Pentru a preveni acest fenomen este indicat sa:

 – te asiguri ca dormi minimum 6-8 ore pe noapte in mod regulat

 – renunti la a privi la televizor, a lucra la laptop sau a te uita pe telefon cu cel putin o ora inainte de a merge la culcare

 – faci eforturi pentru a avea un program regulat de somn, ceea ce inseamna sa te culci si sa te trezesti aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi

 – eviti consumul de stimulente (cafea, alcool, ceai verde sau negru) inainte de culcare

 – eviti mesele grele inainte de culcare

 – incerci sa nu dormi pe spate – studiile arata ca aceasta pozitie favorizeaza aparitia paraliziei

Stiai ca?

 – daca intrebi cat dureaza un vis, cele mai multe persoane vor supraestima cu mult raspunsul pentru ca perceptia timpului este afectat in stadiul REM de somn. In realitate, un vis dureaza intre cateva secunde si pana la maxim 20 – 30 minute, deci experienta in sine poate sa para uneori ca a tinut ore intregi;

 – iti petreci aproape o treime din viata dormind, iar pisicile dorm doua treimi din viata;

 – poti rezista maximum 10 zile fara somn;

 – cele mai bune perne pentru somn trebuie sa tina capul in linie dreapta cu coloana;

retii cel mult 10% din ceea ce visezi;

 – somnul este afectat cel mai mult de zgomotele deranjante din jur in primele si ultimele doua ore de somn;

 – daca nu dormi bine, vei simti nevoia sa mananci mai mult;

 – 12% dintre persoane viseaza doar in alb si negru;

 – se crede ca 15% din populatie manifesta forme de somnambulism.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu