Totul despre somnul REM

Am modificat articolul ultima data pe: 16.06.24

 

Somnul REM (Rapid Eye Movement) este una dintre fazele somnului prin care trecem, si e caracterizat prin miscari rapide ale ochilor. Este acea etapa in care oamenii viseaza si incepe cam la 70-90 de minute dupa ce adormi. In acest tip, ritmul cardiac si respiratia au un nivel mai ridicat, deci, sunt mai rapide. 

 

Pentru a te simti mereu odihnit/a si pentru a-i da sansa organismului sa se refaca zilnic, e important sa respecti ciclul circadian si exceptiile sa fie cu adevarat rare. Daca se intampla asa, atunci vei avea o stare generala buna. 

Din ritmul circadian face parte si somnul REM, despre care vom vorbi mai pe larg in cele ce urmeaza.

 

1. Etapele somnului

Pentru a intelege mai bine somnul REM, trebuie sa discutam putin despre fazele somnului si despre ce inseamna un ciclu complet. 

Vom incepe prin a-ti spune ca, in timpul procesului de odihna, chiar daca nu iti misti corpul, la nivel cerebral exista multa activitate, acesta fiind si motivul pentru care visam atat de mult. Un ciclu complet de somn dureaza de la 90 pana la 110 minute, iar dupa incheierea acestuia urmeaza altul si tot asa. 

Revenind la etapele somnului, avem asa:

 – Stadiul 1

Aceasta e cea mai sensibila faza, deoarece poti sa te trezesti foarte usor la cel mai mic zgomot. E momentul in care se trece de la starea de veghe, la somn. Activitatea musculara devine mai lenta, apar contractii bruste, iar ochii se misca foarte lent. In cazul in care te trezesti acum, iti vei aminti doar fragmente din imaginile vizuale.

 – Stadiul 2

Etapa aceasta pregateste organismul pentru a intra in somnul profund. Ochii nu se mai misca, inima nu mai bate la fel de repede, muschii devin mai relaxati, iar temperatura corpului se reduce.

 – Stadiul 3

In continuare, urmeaza etapa in care corpul e in faza de somn profund. Ce se intampla cu organismul? Ei bine, undele cerebrale devin tot mai lente, dispar spasmele musculare si miscarile ochilor. Daca se intampla sa te trezesti in aceasta etapa (ceea ce e destul de putin probabil), vei fi dezorientat/a si rupt/a de realitate pentru cateva secunde.

 – Somnul REM

Cand vorbim despre somn, cea mai interesanta etapa a lui, aceasta este. E momentul in care creierul devine din nou activ, preia din ceea ce s-a intamplat in timpul zilei si intipareste in memorie amintirile. Se mareste frecventa cand vorbim de miscarea rapida a ochilor, respiratia si a ritmului cardiac, iar in eventualitatea in care esti trezit/a brusc, vei avea o lipsa totala de logica in tot ce spui. 

Acestea sunt stadiile somnului prin care trebuie sa treci intr-un ritm circadian complet. Poate te vor ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla cu tine cand dormi.

2. Curiozitati despre somnul REM si nu numai

E interesant sa afli tot felul de informatii cu privire la somn, la ce se intampla atunci cand dormi. Iata cateva detalii care noua ne-au starnit interesul.

 – Pe parcursul noptii, in mod normal, ai parte de 4-5 cicluri complete de somn, de 90-110 minute, daca nivelul de melatonina din organism (hormonul somnului) este unul adecvat.

 – Cand esti in somnul REM, creierul e aproape la fel de activ ca in timpul zilei.

 – Pe durata somnului REM, nu te poti misca, deoarece muschii iti paralizeaza. Exceptie fac cei de la nivelul ochilor.

 – Exista persoane care au tulburari de somn si pot merge sau vorbi coerent atunci cand se afla in stadiul 3 de somn. 

 

3. Tulburarea de comportament in somnul REM

Chiar daca ai cicluri de somn complete si odihnitoare, tot se poate intampla sa te confrunti cu tulburarea de comportament care poate sa apara in timpul somnului REM. Ea e prezenta la 0.5-1% dintre pacienti si e intalnita in mod special la barbatii care au trecut de 50 de ani. 

Modul in care se manifesta aceasta afectiune e unul ciudat, deoarece persoana in cauza are cosmaruri si devine agitata. Ea poate sa tipe, sa vorbeasca, sa faca tot felul de miscari energice si poate deveni chiar violenta fizic, fara sa-si dea seama de asta. Astfel de comportamente nu sunt normale, mai ales in somnul REM, cand organismul trebuie sa se refaca. 

Nu sunt clar cunoscute cauzele acestei tulburari. Se prespune ca ar putea veni de la diverse tratamente, mai ales daca acestea sunt administrate persoanelor care au probleme cu alcoolul. 

Aceasta problema necesita ajutor de specialitate pentru a fi tratata, deoarece nu afecteaza doar persoana in sine, ci si partenerul/partenera de viata. 

4. Sfaturi pentru un somn profund

Ne dorim cu totii sa trecem cat mai repede de la stare de veghe la cea de somn profund, mai ales atunci cand suntem foarte obositi si vrem sa ne odihnim. Pentru asta, sunt importante o serie de reguli care tin de igiena somnului. Daca le iei in calcul, nivelul de melatonina va creste si te vei simti mult mai bine:

 – Fa-ti o rutina a somnului pe care sa o respecti

E foarte important sa dormi in fiecare noapte un numar suficient de ore si sa te bagi in pat la aceeasi ora. Astfel, organismul tau se va obisnui cu un anumit program si vei dormi foarte bine in timpul noptii.

 – Pregateste un pat cat mai confortabil

Cand vine vorba de somn, e foarte important sa ai un pat cat mai comod. Ai nevoie de o saltea potrivita, de perne cat mai calitative (eventual o perna ortopedica), de asternuturi care sa se simta placut la atingere. 

 – Evita ecranele

Avem tipuri de ritm diferite cand vorbim de un ciclu complet de somn, pentru ca unii adorm mai devreme, altii mai tarziu, unii au nevoie de un somn de 6 ore, altii de 8. Chiar si asa, conteaza sa renunti la ecrane (telefon, televizor, tableta etc.) si sa ii permiti organismului sa intre in starea de relaxare.

 – Ai grija la alimentatie

E important sa renunti la mancare cu cel putin doua ore inainte de somn. Ultima masa trebuie sa fie una cat mai lejera, cu alimente usor de digerat.

Cam asta am considerat noi ca e important sa stii cand vine vorba de somn. Vrem insa sa-ti mai spunem ceva, acum la final. E posibil sa fi auzit termenul de “REM” de-a lungul timpului si in alte arii. Se foloseste sintagma de “cercetare in rem” cand vorbim de domeniul juridic. Ce inseamna in rem in acest caz? Ca se cerceteaza o fapta pentru a strange probe in vederea gasirii vinovatului. Asadar, nu are nici o legatura cu somnul.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu